Стопанска академия ще си сътрудничи с Община Белене

Договор за сътрудничество подписаха ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и кметът на Община Белене. Чрез документа, парафиран от проф. д-р Величко Адамов и Момчил Спасов (ВрИД кмет на Община Белене), двете институции се споразумяха за редица партньорски инициативи. В рамките на двустранното сътрудничество Академията ще оказва консултантска и експертна помощ при решаване на научно-изследователски и практико-приложни проблеми на крайдунавската община. Общинската администрация в Белене пък ще предоставя икономическа и управленска информация на преподаватели, студенти и докторанти на висшето училище, която те да ползват за научни цели. Освен това възпитаници на Стопанска академия ще бъдат приемани с приоритет при избор на подходящи кадри като стажанти или служители в Общината.

По време на проведената след подписване на договора работна среща с представители на свищовското висше училище, Момчил Спасов подчерта, че този договор ще има „редица ползи за Общината”. Като пример той посочи  възможността висшето училище да организира курсове за повишаване на езиковата, компютърна, професионална и експертна квалификация на представители на Община Белене. Сред ползите, които Момчил Спасов изтъкна още са участие на Общината в „Дни на кариерата”, национални и международни конференции и други прояви, организирани от Стопанска академия. Важността на подписания договор коментираха по време на работната среща и представителите на висшето училище в Свищов. Ас. д-р Юлиян Господинов, който седем години бе част от екипа на Община Белене заяви, че „настоящият договор е едно продължение, задълбочаване и надграждане на доброто партньорство, което двете институции имат в годините”. Проф. д-р Маргарита Богданова подчерта, че освен консултантската помощ от страна на Академията при подготовка и съставяне на стратегически и оперативни планови документи (общински планове за развитие, секторни анализи, маркетингови проучвания и др.), договорът дава възможност и за съвместно разработване и управление на проекти.

С цел увеличаване на възможностите при обучение и реализация на своите възпитаници, Стопанска академия планира да осъществи контакти и с други общини в страната, насочени към реализирането на подобни партньорства.