Стопанска академия с призови места в „Летен университет” 2012

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” завоюваха призови места в юбилейното 10-то издание на „Летен университет”. Националният студентски форум, който се проведе в края на м. август в к.к. Албена,  се организира от Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

„Летният университет е социален проект на НПСС, целящ да създаде условия за изграждане на активен диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития” – поясни председателят на НПСС и студент в Стопанска академия – Ангел Георгиев. Проявата обединява младите хора да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието, междукултурните ценности и редица ключови лични и социални компетенции. Проектът се стреми да популяризира масовия непрофесионален спорт сред студентите, както и да се привлекат по-голям брой активно занимаващи се със спорт, култура и социални дейности в университетите.

В тазгодишно издание на „Летен университет” участваха около 400 студенти от висши училища в България, спортни клубове и делегации, студентски организации и индивидуални представители. На официалното откриване председателят на НПСС запали символичния за проявата „олимпийски огън”.  В рамките на 7-дневния национален форум участниците мериха сили в дисциплините плажен футбол, плажен волейбол, стрийт баскетбол, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже и плажен крос.

Свищовската академия представиха студенти от различни специалности и курсове на обучение в степените „бакалавър” и „магистър” . В крайното отборно класиране те заеха 6-та позиция, като останаха само на 3 точки от четвъртото място. В два от отделните спортове обаче, свищовските студенти се пребориха за сребърните медали. На второ място се класираха отборът по плажен футбол с капитан Ангел Георгиев и отборът по плажен волейбол с капитан Иван Събев.



 

Само няколко секунди не достигнаха на свищовския тим при плажната щафета, за да се качи на почетната стълбичка и в тази дисциплина той остана 4-ти. Студентският форум уважиха вицепрезидентът на РБ Маргарита Попова и министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов.



 

Маргарита Попова изнесе лекция на тема „Президентската институция и взаимодействието й с другите власти”, а министър Игнатов и неговия съветник д-р Евелина Христова представиха проекта на образователното ни министерство „Студентски практики”. Съвместно със студентската общност гостите дискутираха редица въпроси и проблеми на висшето образование, финансирането на университетите и държавните субсидии. По време на Летния университет свищовските студенти участваха и във всички лекции и семинари, организирани от НПСС. Икономическият анализатор Владимир Каролев заинтригува аудиторията с лекция на тема „Психологични аспекти на финансови решения и проблеми”. Интересни за участниците бяха и представените иновативни практики в превенцията на рисково поведение сред младите хора.

„В състезанието „Моята бизнес идея”, свищовските студенти показаха усет и добри презентационни умения” – сподели председателят на Студентски съвет при Стопанска академия – Мария Немска. По думите й, представеният от свищовските студенти проект за изграждане на тийм билдинг център, е оценен като „изключително перспективен и актуален” от зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и от Ирена Соколова - член на Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта

При закриването на форума вицепрезидентът Маргарита Попова и министър Игнатов връчиха наградите на отборите – победители в проявите със състезателен характер.

Гостите пък получиха от председателя на НПСС статуетки на 10-то юбилейно издание на „Летен университет”. Сред официалните гости на студентския форум бяха още областният управител на Варна – Данчо Симеонов и кметът на  Община Каварна – Цонко Цонев.

Юбилейни статуетки, придружени с грамоти, получиха и всички участвали във форума студенти от различните български висши учебни заведения.