Стопанска академия реализира първите преподавателски мобилности по Еразъм с Турция

По програма Еразъм, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” си партнира в Турция с два университета –Университет Истанбул и Университет Орду в едноименния турски град. Преподавателската мобилност между партньорските университети стартира с гостуване през месец май на доц. д-р Пламен Пътев от Стопанска академия в Университета Орду.
 


Пред студенти и преподаватели от Факултет „Икономика и администрация”, който е позициониран в черноморския град Юние, и в който се обучават 1600 души, свищовският преподавател от Катедра „Финанси и кредит” изнесе лекция на тема „Портфейлен мениджмънт”.


Говорейки за инвестициите в ценни книжа чрез примери с турски компании, доц. Пътев предизвика голям интерес и невиждана до момента активност сред студентите и преподавателите, които след лекцията го засипаха с въпроси относно икономиката на България и на Турция.

Със своето гостуване, свищовският преподавател предизвика и заинтересованост сред турските си колеги за съвместни проекти и научни публикации.
Визитата от Университета Орду върна гл.ас. д-р Недим Дикмен. През първия ден от гостуването си в Стопанска академия той представи своята страна, Университета Орду и едноименния град, факултета „Икономика и администрация”, към който той преподава по микро и макро икономика, статистика и иконометрия.


След презентацията, Еразъм преподавателят даде възможност на свищовските студенти в свободен разговор да получат информация и относно икономическото развитие на Турция. Отговаряйки на зададените му въпроси, гл.ас. Дикмен поясни, че през 2011г. родината му е на трето място при класацията за най-бързо развиваща се държава в света. По думите му, ръста на икономиката е бил 8,5%, инфлацията 8%, а безработицата 11%. Относно членството на Турция в Европейския съюз, гл.ас.д-р Недим Дикмен заяви, че „Европа има нужда от Турция, а не Турция от Европа”.

В рамките на визитата си в Свищов, гостуващият Еразъм преподавател проведе среща и с екипа на Катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия.