Стопанска академия присъства в Европейския парламент чрез своите студенти

Четвъртокурсникът Вахан Бохосян, обучаващ се в спец. „Финанси” на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, доказа себе си и представи родната Алма матер зад граница след одобрението му за стажант в Европейския парламент.
 

Вахан е студент с отличен успех и активен участник в различни прояви на местно и национално ниво, член е на студентската организация AIESEC. Като капитан на тричленен екип, той е победител в първото по рода си „Състезание по знания”, организирано от Студентски съвет при Стопанска академия по повод 75-годишнината на свищовското висше училище. Преди започване на новата учебна 2012-2013г., Вахан премина едномесечен стаж в Европейския парламент в Брюксел. Младият финансист бе асистент на българския евродепутат д-р Андрей Ковачев – зам.-председател на Комисията по външни работи, и участва в различни заседания на Комисията. Сред разискваните въпроси са били ситуациите в Сирия и в Израел, партньорство между ЕС и страни от персийския залив, многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020г.

„Да си стажант в Брюксел означава да знаеш новините още преди да са се случили, което изисква сериозна подготовка и  задълбочено проучване на дадената ситуация” – коментира Вахан след завръщането си. Той сподели, че за всяко отделно проучване е посещавал офисите на всяка една от останалите 26 страни за да обмени опит. Това свищовският студент определя  като възможност за работа в мултинационална среда и упражняване на чуждите езици, които владее.  
Сред селектираните от Европарламента свищовски студенти бе и Борислав Илиев – докторант към катедра „Финанси и кредит”, който проведе едномесечен стаж в Брюксел през лятото на 2011г.


Своите впечатления и натрупан опит Вахан и Борислав споделиха пред студенти в Стопанска академия по време на лекция-дискусия на тема „Моят стаж в Европейския парламент” организирана от Студентски съвет. В презентация те представиха трите основни европейски институции – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз. Поясниха къде са позиционирани, каква е структурата им и какви функции изпълняват. Лекторите представиха Европейската централна банка, отговаряща за единната европейска валута (евро) и Европейската инвестиционна банка, чийто собственик са 27-те държави-членки. В презентацията бяха включени и други евро институции, сред които Европейски съд, Сметна палата, Комитет на регионите. Лекторите представиха информация за възможностите, които евро институциите предоставят за студентски стажове.

„Натрупаният опит не е просто стаж в чужбина, а стаж в европейска институция, където твоята работа засяха хора от цяла Европа и контактуваш с хора, от които зависи бъдещето на цяла Европа” – коментира Вахан. Той  призова своите колеги да кандидатстват за стаж в европейска институция, защото по този начин имат възможност да получат „практически приложими знания и безценни умения”. 
Борислав Илиев поясни, че стажове се организират към всички европейски институции, с цел подобряване знанията за ЕС и неговите дейности, придобиване на опит и по-добра интеграция. Всеки един от стажовете е свързан тясно с дейността, извършвана от съответната институция. Илиев заяви, че препоръката, която получават стажантите, има тежест наравно с диплом за висше образование.


Той информира свищовските студенти, че могат да участват в конкурс на тема „Моят европейски университет”. Конкурсът, иницииран от д-р А. Ковачев, ще осигури за тримата победители самолетни билети и тридневно посещение в Брюксел. За да участват в конкурса, студентите трябва индивидуално да  разработят и представят предложение, тип проект, в което да споделят добри практики от западни университети, внедряване на новости в обучението, интересна извънаудиторна заетост. Разработката трябва да е с обем минимум 3 страници (без графики и таблици) и да се изпрати в електронен вид до 12.11.2012г. на: ssavet@uni-svishtov.bg