Стопанска академия посрещна първите си чуждестранни студенти за летния семестър на учебната 2018/2019 година


Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посрещна първите си чуждестранни студенти за летния семестър на учебната 2018/2019 година. За международна студентска мобилност с цел обучение по програма „Еразъм +”, в Свищов пристигнаха 35 младежи от 18 държави – Азербайджан, Албания, Армения, Виетнам, Грузия, Египет, Китай, Корея, Мароко, Молдова, Палестина, Румъния, Русия, Сърбия, Тайван, Узбекистан, Украйна и Черна Гора. В продължение на четири месеца Еразъм студентите ще изучават в Стопанска академия предварително избрани от тях икономически дисциплини на английски и/или руски език. Част от студентите се обучават в образователно-квалификационните степени  „бакалавър” и  „магистър”, а друга част – в образователна и научна степен „доктор”.

За по-добрата интеграция и социализация, в помощ на чуждестранните студенти са техни свищовски колеги–ментори и Еразъм+ координатори от Еразъм+ офиса към Центъра за международна дейност в Стопанска академия, както и техните академични наставници. Освен срещи с преподавателите по различните учебни дисциплини, в програмата за първата седмица от престоя на чуждестранните студенти в Академията са включени и поредица извънаудиторни прояви. При посещение в Академичния музей те се запознаха с историята на свищовското висше училище. Представяйки любопитни факти за Свищов на своите гости, менторите им поясниха, че това е градът на дарителите, градът на стоте първи неща и първият свободен български град.


Еразъм студентите участваха в опознавателна среща, караоке вечер и уъркшоп за изработване на мартеници. Те посетиха и разгледаха емблематичната за Свищов сграда на Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”. Предстои провеждането на специално събитие, на което чуждестранните студенти ще представят своите държави с традиции, бит, култура и национална кухня. Еразъм студентите ще участват и в организираното от Студентски съвет изкачване на връх Шипка на 3 март по повод националния празник на България.