Стопанска академия отличи със специална награда участник в Националния фестивал „Фолклорен извор” 2018

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за поредна година отличи със специална награда участник в Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, който се провежда ежегодно в свищовското село Царевец. Организатори на националния форум са Сдружение „Фолклорен извор”, НЧ „Светлина – Царевец 1927”, община Свищов и кметство с. Царевец. Фестивалът, който се утвърждава като национално събитие, съхраняващо съкровищницата на българския фолклор, се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, а сред официалните медийни партньори са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Фен Фолк ТВ, Информационна агенция „Фокус”.

Тазгодишното, осмо издание на форума, даде възможност за изява на над 5000 индивидуални и групови изпълнители, които в рамките на 4 дни представиха богатството на българския фолклор чрез характерни за различните краища на страната ни носии, песни, танци и обичаи. Изпълненията на участниците оценяваше авторитетно жури от професионалисти в сферата на фолклорното изкуство с председател Юлия Цанкова – фолклорист, преподавател, дългогодишен автор и водещ на радио програми, и членове: д-р Силва Хачерян – началник отдел „Международно сътрудничество и регионални дейности” в Министерството на културата; проф. Елена Кутева – директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”; Гуна Иванова – народна певица; Даниел Спасов – народен певец, автор, продуцент и водещ на телевизионни предавания; Димитър Манов – хореограф; Генчо Генчев – председател на фестивала и кмет на община Свищов.

Журито класира участниците в 12 категории в различни възрастови групи, като освен за 1, 2 и 3 място, присъди и специални награди. Церемонията по награждаване традиционно се състоя в последната фестивална вечер, когато бяха връчени големите награди – Награда на Министерството на културата, „Постоянство и традиции”, „Гласът на Фолклорен извор” за най-добро вокално изпълнение, „Лауреат” за най-добро представяне в областта на обработения фолклор и „Приз” за най-добрите в областта на автентичния фолклор, 17 специални и 5 поощрителни награди. Стопанска академия отличи със специална награда 10-годишната Кристина Димитрова от Народно читалище „Пробуда”, с. Николово, обл. Русе, която участва в конкурсната програма с народно пеене. Кристина е възпитаник на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – гр. Русе, спец. „Народно пеене”. На сцената на „Фолклорен извор” 2018 тя получи наградата на Стопанска академия от проф. д-р Марияна Божинова – зам.-ректор по учебна дейност.

В четирите фолклорни вечери, извън състезателната програма на фестивала, публиката имаше възможност да се наслади и на концертните изпълнения на Ансамбъл „Мерани” от Грузия, Фолклорен ансамбъл „Калинка” от Русия, Фолклорен ансамбъл „La Coyolera” от Коста Рика, солисти от „Мистерия на българските гласове”, ансамбъл „Пирин” – Благоевград и фолклорната певица Нелина.