Стопанска академия е избрана за партньор от световна брокерска компания с над $4 млрд. дневен оборот

 Представители на световна брокерска компания изнесоха в  Стопанска академия „Димитър А. Ценов” лекция на тема „Как да търгуваме на финансовите пазари?”. В продължение на два дни професионален трейдър, мениджър ключови клиенти и брокер финансови пазари представиха пред свищовски студенти и преподаватели своя професионален опит. Приветствайки гост-лекторите, зам.-ректорът доц.д-р Теодора Димитрова поясни, че брокерската компания, базирала централата си за Европа в София, е с 20 годишна история, със 60 000 клиенти и с над $4 млрд. дневен оборот. „Именно тази компания прояви интерес към стожера на икономическото образование – Стопанска академия, за потенциално партньорство при реализация на съвместни проекти между бизнеса и образованието” – каза доц.Димитрова. Тя поясни, че сред  възможностите за съвместни инициатива са организиране на стажантски програми, летни практики, национални студентски състезания, академични лекции и др. „Ръководството на Стопанска академия адмирира такова партньорство, което ще доведе до модерна образователна система, т.к. образованието е един от основните фактори за успешна професионална реализация” – коментира още зам.-ректорът на свищовското висше училище.

Чрез своите атрактивни и с практическа насоченост презентации, лекторите предизвикаха интереса на студентите и провокираха свободна дискусия. Представяйки професията „трейдър”, професионалистът в тази област Тихомир Станев заяви, че за да я практикува на човек са му необходими само лаптоп, интернет и знания. „Нещата са прости, но не са за прости хора” – каза още професионалният трейдър. Коментирайки, че възрастта не е от значение за тази професия, Станев откри свои колеги сред свищовските студенти, които макар и по средата на своето обучение вече търгуват на световната борса.
Стефан Пашалийски – мениджър ключови клиенти и Явор Спасов – брокер финансови пазари представиха възможностите, които предлага търговията на финансовите пазари. Сред основните акценти на презентациите им бяха: предизвикателствата пред търговията на финансовите пазари; рисковият профил на дълговите инструменти; дейността на фондовата борса; основните проблеми при търговията с реални финансови инструменти; търговия на валутен пазар.

Академичната лекция, инициирана от ръководството на Стопанска академия, се реализира в духа на съществуващата добра традиция за осъществяване на партньорство между бизнеса и образованието, което дава възможност за генериране на модерна образователна система, насочена към проучване, планиране и задоволяване на нуждите от практически подготвени специалисти. В тази насока бе и участието на зам.-ректорът доц.д-р Теодора Димитрова в националната конференция „Бизнес и образование”. Сред основните акценти, поставени на форума бе именно това - какво бизнесът очаква от образованието и как тези очаквания могат да станат част от учебните програми на университетите.