Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ отбелязва тържествено своята 85-годишнина

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбелязва с редица прояви своята 85-годишнина. Свищовското висше училище е основано в резултат на дарение, направено от крупния следосвобожденски търговец и предприемач Димитър Апостолов Ценов. На 1 септември 1912 г. Дарителят завещава цялото си богатство в размер на 5 милиона златни лева на българската държава за създаването на висше търговско училище в родния му град Свищов по образец на тогавашните германски висши училища. По изключително консервативни оценки днешната стойност на това дарение се равнява на минимум 250 млн. лв. Висшето търговско училище в Свищов е създадено с указ на Цар Борис III, който лично го открива с тържествена церемония на 8 ноември 1936 г.

Част от тържествата, посветени на 85-ата годишнина на Стопанската академия се провеждат през пролетта на 2022 г. поради наложените през есента на 2021 г. противоепидемични мерки, отменили масовите прояви. Поради тази причина през м. ноември 2021 г. Свищовското висше училище отбеляза своята бележита годишнина единствено с голяма международна научно-практическа конференция, проведена в онлайн формат.

Първото събитие, с което Свищовската академия отбеляза (на 17 май) своя юбилей, е традиционното за патронния празник тържествено шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието започна с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Димитър Ценов до сградата на ректората. Венци и цветя бяха поднесени от името на ректора и академичното ръководство, студентската общност, кмета на Свищов, гости на Висшето училище, преподаватели и служители. Сред гостите на тържественото честване бяха зам.-министърът на образованието и науката – проф. д.ф.н Генка Петрова-Ташкова, посланици, народни представители, ректори на висши училища, ръководители на държавни и финансови институции.

Водено от знаменосците на Академията, духов оркестър и академичното ръководство, шествието премина през централната част на града до манастира „Св. св. Петър и Павел”, където е погребан Дарителят. В памет на Димитър Ценов бе отслужена панихида, а ректорът на СА „Д. А. Ценов“ – проф. д-р Марияна Божинова, представители на академичното ръководство, преподаватели, служители, студенти, гости на Академията и граждани поднесоха цветя.

Кулминация в честването на 85-годишнината на Свищовското висше училище ще бъде тържествено събрание-концерт, което ще се състои в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”. По-късно през годината Стопанска академия „Димитър А. Ценов” ще отбележи и 110 години от дарителският акт на Димитър Ценов, както и 170-годишнината от неговото рождение.