Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбеляза тържествено 87 години

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбеляза тържествено 87 години от своето основаване. Създадено в резултат на щедрото дарение, направено от Димитър Ценов на 1 септември 1912 г., Свищовското висше училище е открито на 8 ноември 1936 г. лично от Цар Борис III. В своето завещание крупният следосвобожденски търговец и предприемач дарява на българската държава над 5 милиона златни лева за създаването на висше търговско училище в родния му град Свищов, което е най-голямото индивидуално дарение за българското образование. По изключително консервативни оценки, днешната стойност на направеното от Ценов дарение се равнява на минимум 250 млн. лв.


Патронният празник на Академията традиционно бе отбелязан с тържествена церемония пред сградата на Ректората, открита с изпълнение на военен духов оркестър. Пред паметника на Дарителя академичната общност и гостите на празника посрещнаха ректора проф. д-р Марияна Божинова, заместник-ректори, председателя и зам.-председателя на Общото събрание, деканите и председателя на Студентския съвет.
Слово за Димитър Ценов произнесе проф. д-р Красимир Шишманов – председател на Общото събрание на Академията. В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Дарителя поднесоха ректорът, председателят на Студентския съвет, преподаватели, служители и граждани.


Тържественото честване на патронния празник продължи с шествие-поклонение до гроба на Дарителя, което премина по традиционния маршрут от сградата на Ректората през площад „Алеко”, градската градина, Първо българско читалище , ПДТГ „Д. Хадживасилев” и завърши в двора на манастира „Св. св. Петър и Павел”, където бе отслужена панихида. Академичното ръководство и гостите на академичния празник почетоха паметта на Дарителя с поднасяне на цветя.