Стопанска академия „Д. А. Ценов” е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия за магистърска програма по митнически контрол

Стопанска академия „Д. А. Ценов” е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия за магистърска програма в областта на митническата професия. Екипът на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” предприе действия и кандидатства пред Комисията за сертифициране на развиваната от нея магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол” (ВМДК). След приключване на процеса по сертифициране, свищовското висше училище получи сертификат за съответствие на преподаваните модули в програмата с Европейската рамка за професионална компетентност в митническата професия. Стопанска академия „Д. А. Ценов” е сред първите шест в Европейския съюз и единственото в България висше училище, преминали успешно през сертификационния процес. Другите сертифицирани университети са от Испания, Германия, Унгария, Франция и Холандия, като свищовската академия получи максималните 100 точки. 
    Официалното връчване на сертификатите на шестте университета се състоя в гр. Брюксел, Белгия и бе направено лично от Стивън Гуест, генерален директор на ГД „Данъчно облагане и митнически съюз” към Европейската комисия (TAXUD). За да получи сертификата, на церемонията присъства ръководителят на магистърската програма в Стопанската академия – доц. д-р Момчил Антов. Сред присъстващите от българска страна бяха зам.-директорът на Агенция „Митници” – Борислав Борисов и представителят на митническата ни администрация в Брюксел – Павел Манченко.

 

След завръщането си от Брюксел доц. Антов поясни, че с издадения сертификат, Европейската комисия признава, че магистърската програма ВМДК покрива напълно изискванията на Рамката на компетентностите в митническата професия и свързаните с нея референтни програми за обучение в Европейския съюз. Сертификатът е гаранция, че в магистърската програма напълно са покрити изискванията за висококачествено и съвременно обучение по митнически контрол. Този знак за качество от Европейската комисия удостоверява, че обучението по програма ВМДК, ще осигури придобиване на всички компетенции, необходими за успешна реализация както в митническите администрации, така и в бизнес-организациите, не само в рамките на страната, но и в рамките на страните-членки на Европейския съюз
    Магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол” в Стопанската академия е първата в страната и се развива близо 20 години. Дипломиралите се в тази програма свищовски магистри намират реализация както в държавната администрация (Агенция „Митници”, Националната агенция за приходите), така и в частния сектор (митнически представители, данъчни консултанти, специалисти в логистиката и др.). Около 2/3 от кандидатстващите за тази МП „Валутен, митнически и данъчен контрол” в Свищов са от други висши училища, като всяка година сред приетите има и представители на практиката. При дипломирането си магистрите от ВМДК получават поименен сертификат, удостоверяващ, че са завършили първата за България сертифицирана МП в областта на митническия контрол. Екипът на сертифицираната от ЕК магистърска програма има амбицията да я предложи в бъдеще и на английски език, което ще даде възможност на чуждестранни студенти да получат високо ниво на обучение по МП „Валутен, митнически и данъчен контрол” в Стопанската академия в Свищов. 
В периода 20-28 февруари 2020 г. СА „Д. А. Ценов” осъществява прием на документи за дистанционна форма на обучение в ОКС „магистър”. Документите за кандидатстване и записване се подават във фронт офиса за обслужване на студенти в Свищов (Факултетски корпус, ет. 1) или в изнесените центрове за административно обслужване в гр. София и гр. Стара Загора.