Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе част от националната кампания „Пътят на предприемача”, организирана от София Тех Парк

В Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе представена инкубационната програма South East European Innovators Program (SEEIP), като Свищовското висше училище стана част от националната кампания „Пътят на предприемача”, организирана от София Тех Парк за представяне на програмата. Целта на инициативата е да запознае стартиращите и предприемачески екосистеми по места, студенти и ученици с предимствата и възможностите, които предлага програмата за развитие на техните компании, проекти или бизнес идеи.

За да представят програмата SEEIP, в Свищовската академия гостуваха Моника Великова – мениджър на програмата и Мариян Маринов – мениджър инкубации и дигитално съдържание към София Тех Парк. Гостите бяха приветствани от доц. д-р Искра Пантелеева – преподавател към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество”. На срещата присъстваха преподаватели от различни катедри, обучаващи следващото поколение предприемачи.
Гостите поясниха, че програмата на София Тех Парк е инициатива, насочена към подпомагане на стартиращи компании и предприемачи от всички области на индустрията в ранните етапи от тяхното развитие. Тя включва елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер. Програмата предлага набор от ресурси и услуги, които имат за цел да помогнат на участниците да създадат свои компании или да ускорят растежа на бизнесите си, както и да достигнат до национални и международни пазари. Някои ключови аспекти на програмата включват менторство, финансова помощ, достъп до научна инфраструктура, оборудване и експертиза, обучения, развитие на умения и подкрепа за инвестиции. София Тех Парк предоставя инкубационни услуги за бизнеса от 2016 г. като досега са били подпомогнати над 70 стартъпа, малки и средни предприятия, поясни Мариян Маринов и даде конкретни примери за развити успешни бизнеси от млади български предприемачи. Присъстващите научиха и за услугите, които европейската мрежа Enterprise Europe Network предоставя на бизнеса.

В рамките на проведените разговори с гостите, академичните преподаватели получиха информация за процеса на кандидатстване по програмата, активности, до които участниците получават достъп, ползите за учащите и за бизнеса. Дискутирани бяха и възможности за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между София Тех Парк и Стопанска академия „Д. А. Ценов.