Стопанска академия бе организатор и домакин на юбилейна международна конференция за Черноморското икономическо сътрудничество

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе организатор и домакин на Десетата юбилейна международна научно-практическа конференция на тема „Проблеми и перспективи на развитието на сътрудничеството между страните от Югоизточна Европа в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество”. Организацията на  тазгодишния форум се осъществи съвместно с Донецки национален университет.
Десетата юбилейна конференция, посветена на Черноморското икономическо сътрудничество, се проведе в годината, в която се чества 20-годишнината от създаването на международната Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Целта на тази организация е да служи като уникален модел за многостранно политическо и икономическо коопериране, чрез което да се хармонизират действията на страните-членки и да се осигури развитието на черноморския регион.  
В унисон с целите на ОЧИС и сферите на сътрудничество между страните-членки бе организирана и юбилейната конференция. Тазгодишното издание на международния форум официално откри проф. д-р Иван Върбанов – Зам.-ректор „Научни изследвания и развитие на академичния състав” на Стопанска академия „Димитър А.Ценов”, който приветства участниците от името на ректора на свищовското висше училище – проф. д-р Величко Адамов.
 

В конференцията участваха учени от девет държави. По време на паралелната работа по секции бяха представени обобщени резултати от научни изследвания на преподаватели от университети, научни работници от академичните и отрасловите научни организации, както и от водещи предприятия в България, Украйна, Руска Федерация, Турция, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан и Полша. Участниците във форума разгледаха обширен кръг въпроси, засягащи интеграционни процеси в рамките на ЧИС, развитие на международните транспортни коридори, развитие на сферата на услугите, туризма и рекреационните ресурси. Сред обсъжданите теми бяха глобализацията и регионализацията на съвременните национални икономики, развитието на трансграничното сътрудничество и Еврорегионите, ефективността на външноикономическите връзки на страните от ОЧИС. Участниците в конференцията коментираха още екологичната, икономическата и енергийната безопасност на развитието, функционирането на свободните икономически зони и териториите с приоритетно значение за развитието, реалности и тенденции в пазарната инфраструктура на страните от зоната.

В рамките на двудневната конференция бяха представени два пленарни доклада. Първият от тях – „Икономиката и образованието в XXI век – към икономически растеж, заетост и международни партньорства” представи доц. д-р Андрей Захариев – Ръководител катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия. Вторият пленарен доклад изнесе проф. д. ик. н. Юрий Макогон – Ръководител катедра „Международна икономика” при Донецки национален университет. Темата на неговия доклад бе „Механизми на ОЧИС за стимулиране развитието на транзитните възможности и стопанската компонента на морските пристанища на Украйна”.


Двата пленарни доклада заедно с още 82 научни разработки по темата на международната конференция са публикувани в двутомен сборник, в който е поместено и обръщение към участниците от проф. д-р Величко Адамов – Ректор на Стопанска академия.

По думите на проф. Адамов, провеждането на юбилейната научно-практическа конференция е показател за дългогодишното успешно сътрудничество между Стопанска академия и Донецки национален университет, и е пример за научно коопериране и ефективен обмен на научни виждания и идеи.

Дългогодишни взаимоотношения и двустранни договори за сътрудничество Стопанска академия има и с голяма част от университетите, чиито учени участваха в международната конференция.