Стопанска академия бе домакин на Панорама на образованието


Стопанска академия за поредна година бе домакин на „Панорама на средното образование в община Свищов”, организирана от общинска администрация. В заседателната зала „Ректорат” на СА „Д. А. Ценов”, участниците приветства зам.-ректорът по учебна дейност, проф. д-р Марияна Божинова. Тя подчерта, че провеждането на форума е естествено продължение на традициите, имайки предвид факта, че град Свищов от столетия се слави със своите образователни институции. Проф. Божинова изрази убеденост, че общинското ръководство, академичното ръководство и ръководствата на училищата заедно могат да допринесат за разнообразяване и подобряване живота на младите хора, с цел те да останат в общината и да продължат висшето си образование в град Свищов.   


Форумът откри зам.-кметът Анелия Димитрова, в качеството си на основен организатор, заедно с началника на отдел „Образование”, Румяна Кузева. В приветствието си към участниците зам.-кметът поясни, че целта на форума е да представи възможностите за обучение в гимназиален етап в община Свищов, така че родители и ученици да направят информиран избор, който да е адекватен на техните очаквания, на техните потребности и изисквания. Анелия Димитрова благодари на Стопанска академия за предоставените условия и за гостоприемството, като подчерта, че свищовското висше училище е естествено продължение на образованието в общината и негов следващ етап.


Със свои щандове в изложението участваха СУ „Николай Катранов”, СУ „Димитър Благоев”, СУ „Цветан Радославов”, ПДТГ „Димитър Хадживасилев” и Свищовска ПГ „Алеко Константинов”. След официалното откриване на форума, всяко училище обяви своя прием за 2019/2020 година, броя паралелки и видовете профили. Представители на петте свищовски училища поясниха какви са предимствата при обучението в обявените профили, а посетителите на щандовете имаха възможност да направят директни консултации за приема. 


На представителите на община Свищов, отдел „Образование” и  средните училища бяха връчени комплекти с рекламно-информационни материали за Стопанска академия. Образователното портфолио на свищовското висше училище също бе представено в тазгодишната Панорама на образованието. На специализиран щанд, Димка Генчева – организатор в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, запозна посетителите с формите и степените на обучение, специалностите в професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление”, начините и сроковете за кандидатстване.