Стопанска академия бе домакин на Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети

Редовно Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. В началото на новата учебна година, над 70 представители на 30 висши училища гостуваха в Свищовската Алма матер. Членовете на Общото събрание избраха да проведат заседанието си в Стопанска академия по повод 100-годишнината от завещанието на Димитър Ценов.  

Форумът започна с изслушване на химна на Република България, химна на Стопанска академия и студентският химн Gaudeamus igitur, изпълнени от Първи български хор при свищовското читалище. С „Добре дошли в крайдунавската Алма матер”, членовете на Общото събрание приветства от името на ректора - проф. д-р Величко Адамов и на академичното ръководство, зам.-ректорът доц. д-р Теодора Димитрова.

В обръщението си към младите хора, тя подчерта значението на направения преди 100 години щедър дарителски жест от свищовеца и виден предприемач Димитър Ценов, благодарение на който е създадена Стопанска академия „в най-южната точка на синия Дунав, в първия свободен град и столица на икономическото образование в България – град Свищов”. Доц. Димитрова припомни, че именно в Свищов и в Стопанска академия преди 12 години са поставени основите на НПСС. Тя поздрави членовете на студентската организация, че въпреки младенческата си възраст, те  успешно защитават интересите на българските студенти, успешно си партнират с бизнеса, с държавата и с ръководствата на висшите училища, и  успешно защитават европейското качество на образование в България. С пожелания да бъдат все така идейни, целеустремени и позитивно настроени, доц. Димитрова апелира към членовете на Общото събрание на НПСС да продължат да работят за младите хора, за българското образование и за България.
Приветствие към гостите отправи и председателят на Студентски съвет при Стопанска академия – Мария Немска.

Тя пожела на всички успешна учебна 2012-2013 година, която да бъде „изпълнена с много реализирани проекти и начинания, с високи научни постижения, с неспиращ стремеж за усъвършенстване и обучение в съответствие с международните стандарти”.
Заседанието, водено от председателят на ОС на НПСС – Димитър Казаков, студент в Медицински университет - град Пловдив, започна с презентация на тема: „Стажове и кариери в Европейските институции”.  Борислав Илиев – представител на Стопанска академия в Общото събрание,  сподели личен опит като стажант в Европейския Парламент и представи различните възможности, които институцията предоставя за развитие на младите хора.
Председателят на НПСС Ангел Георгиев, студент в Стопанска академия, отчете дейността на студентската организация за периода от месец април до месец ноември. В доклада си той представи реализираните инициативи на НПСС от предходното Общо събрание до момента. Сред отчетените дейности бе участието на представители  на студентската организация в работна група към Комисията по образование за изготвяне на промените в Закона за висшето образование (ЗВО). С доклади, дейността си през последното шестмесечие отчетоха и координаторите на постоянни комисии на НПСС.
Членовете на Общото събрание обсъдиха и приеха  позиция в подкрепа създаването на Оперативна програма „Образование и наука”, каквато в България до момента няма. Така те подкрепят тезата, че през следващия програмен период (2014 – 2020г.) в България трябва да има отделна оперативна програма за финансиране на мерки в сферата на науката и образованието.
По време на заседанието в Свищов бяха коментирани и становищата на НПСС относно промените в ЗВО, формирането на държавния бюджет, касаещ образованието и науката, размера на студентските стипендии. Членовете на Общото събрание обсъдиха и  предстоящи проекти на НПСС, сред които са Мис и Мистър „Академика” и Национален приз „Студент на годината”.  

След приключване на заседанието, представителите на висшите училища, гостували в Стопанска академия, поднесоха цветя пред паметника на Димитър Ценов и посетиха Академичния музей, където се запознаха с историята на свищовското висше училище.

 Общата снимка, която си направиха пред емблематичната за Свищов сграда на Ректората, ще им напомня за визитата им в крайдунавския град именно в годината, когато се навършва един век от дарението на Димитър Ценов.