Средношколци от Търговската гимназия проведоха срещи със студенти в Стопанска академия


Средношколци от 10 а и 10 б класове на ПДТГ„Димитър Хадживасилев”  осъществиха дискусия на академично ниво със студенти в Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Гостуването на учениците се осъществи в продължение на дългогодишното сътрудничество между двете учебни заведения, датиращо още от създаването на свищовското висше училище и политиката, която то реализира с цел развитие на партньорства с образователни институции.



Учениците бяха приветствани в аулата на Академията от Димка Генчева – организатор в Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В срещата със средношколците участваха председателят на Студентския съвет – Никита Йорданов и зам.-председателят – докторант Росен Колев. В рамките на срещата бяха дискутирани актуални теми, интересуващи младежите, сред които академичния живот в и извън аудиториите, знания и умения, които студентите придобиват по време на обучението си, образователното портфолио на Стопанска академия, възможности за кариерна реализация. Направената съпоставка между Студентски съвет и Ученически съвет показа на средношколците как работи тази студентска организации и по какъв начин може да се грижи за обучаващите се в Академията. Провеждането на подобни срещи между младежи и обсъждането на подходящи теми, с цел упражняване на придобитите знанията и уменията, както и обогатяване с нови такива, са заложени в учебния план на средношколците. 



За учениците бе организирано посещение в Академичния музей, за да се запознаят с историята на Стопанска академия и нейния дарител Димитър Ценов. Сред експонатите те видяха и снимки от откриването на свищовското висше училище, състояло се на 8 ноември 1936 г.когато в аулата на Търговската гимназия Цар Борис III прочита указ за учредяване на Висше търговско училище в Свищов под името „Димитър Апостолов Ценов”. За учениците бе осигурена и възможност да обядват в студентския стол, където в неформална обстановка продължиха разговорите с домакините на срещата и други студенти, относно социалните придобивки, които имат обучаващите се в Стопанска академия.