Специалност „Стопански и финансов контрол” отбеляза своя 30 годишен юбилей


Двудневна международна научно-практическа конференция на тема „Дигиталната трансформация в контрола и анализа – рискове и възможности” организира в Стопанска академия „Д. А. Ценов” катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, с която бе отбелязана 30-годишнината на специалност „Стопански и финансов контрол”. Сред участниците в конференцията бяха Цветан Цветков – председател на Сметна палата на Р България, Румен Спецов – изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, Лъчезар Кръстев – зам.-директор на Агенция „Митници”, д-р Стефан Белчев – директор на Агенция за държавна финансова инспекция, Огнян Тодоров – директор на Дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит” към Министерство на финансите, проф. д-р Огнян Симеонов – председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, Бойко Костов – председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България, доц. д-р Златогор Минчев – Институт по информационни и комуникационни технологии към Българска академия на науките и ръководител секция „Информационни технологии в сигурността”, доц. д-р Момчил Антов – директор на Националното сдружение на българските спедитори и председател на Националната организация на митническите агенти, проф. д-р Надя Костова – зам.-ректор на ИУ Варна, доц. д-р Даниела Петрова – ръководител катедра „Финансов контрол” при УНСС, Владимир Рашев – управител на Балкан Сървисис ООД и други представители на контролни институции, бизнеса, висши и средни училища в България и чужбина.
С приветствие към участниците, конференцията откри ръководителят на катедрата-домакин доц. д-р Силвия Костова. Представяйки развитието и постиженията на катедрата, тя отдаде заслужено внимание за приноса им към преподаватели-доайени на катедрата, към настоящия катедрен състав и към партньорските организации от бизнеса. Присъстващите ръководители на контролни институции бяха удостоени с почетни грамоти и юбилейни плакети от катедрата. 





Приветствие към катедра КАСД и към участниците в международния форум поднесе ректорът на Свищовската академия – проф. д-р Марияна Божинова. Тя връчи на ръководителя на катедрата почетен плакет на Академията и подчерта значимостта на обучението на студенти, което се осъществява от преподавателския състав през изминалите 30 години. Ректорът удостои с плакети на Свищовското висше училище ръководителите на контролните институции за реализираните съвместни проекти и дългогодишни партньорски взаимоотношения. Част от удостоените с плакети гости с радост и нескрито вълнение споделиха, че са възпитаници на Свищовското висше училище, и подчертаха, че повечето специалисти, работещи в сферата на одита и контрола са завършили именно в Стопанска академия „Д. А. Ценов” образованието си в бакалавърска, магистърска или докторска степен. Гергана Николова, защитила докторска дисертация към спец. „Стопански и финансов контрол”, дари на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” книги на английски език с фундаментално значение за финансовия контрол и анализа.
След официалното откриване, конференцията продължи с пленарни презентации присъствено и онлайн. Цветан Цветков представи „Сметната палата в дигиталния свят – предизвикателства и възможности”, а Росен Бъчваров говори за НАП в дигиталния свят. С онлайн презентация, доц. д-р Златогор Минчев представи темата „Future Economics Transendents in the New Digital Age”. Възпитаникът на катедрата-домакин и партньор в Балкан Сървисис – Десислава Българанова, представи „Човекът срещу машините – честна игра или ефективна система”.



През втория ден, международната научно-практическа конференция на тема „Дигиталната трансформация в контрола и анализа – рискове и възможности” (02.10.2021 г.) продължи с презентации и дискусии по въпроси, свързани с дигитализацията на финансовия, данъчния, митническия и банковия контрол, вътрешния и външния одит в частния и публичния сектор, инструментариума за анализ и др. В рамките на конференцията взеха участие над 60 представители на висши училища в страната и чужбина. Резултати от изследванията ще бъдат публикувани в електронен сборник със статии, който ще се индексирана в CEEOL, Dlib, Google Scholar, BPOS (Bulgarian portal for open science) и Националния референтен списък.