Със званието „почетен професор” в Стопанска академия признават заслужилите личности

 С присъждане на званието „почетен професор на Стопанска академия”, в свищовското висше училище се отдава почит и признание към допринасящите за развитието и просперитета на родната Алма матер. 
На тържествена церемония, почетното звание бе присъдено на проф. д-р ик. н. Камен Каменов – ръководител на катедра „Мениджмънт”. Номинираният за почетен професор, ректорът и тримата зам.-ректори бяха посрещнати от присъстващите на церемонията под звуците на химна на Република България и студентския химн Gaudeamus igitur.
 

Сред гостите на тържествената церемония бяха съпругата на проф.Каменов – Маргарита Каменова и дъщерите му Радина и Йоана. 
Личността и професионалните успехи на проф. д-р ик. н. Камен Каменов представи зам.-ректорът доц. д-р Теодора Димитрова. Подчертавайки, че проф. Каменов е „сред най-успелите хора в своята област на професионално развитие”, тя поясни, че професионалните му интереси са свързани с проблемите на човешкия фактор и неговата реализация в социалните системи.

 „В тази насока проф. Каменов е създал научна школа, обединявайки изследванията на преподаватели от Стопанска академия и страната в това актуално за ХХІ век направление” – каза още доц. Димитрова. Тя припомни, че проф. д-р ик.н. Камен Каменов е включен в енциклопедичното издание „Бележити българи на съвременна България”, както и в световния алманах „Кой кой е?” (в три поредни тома). Освен това свищовският професор е класиран в топ 100 на Международния биографичен център в гр. Кеймбридж за преподаватели и педагози за 2012 г. Включен е и в изданието „2000 видни интелектуалци на ХХІ век”. С медийните си изяви и отразяването в печата на неговите постижения, проф. д-р ик.н. Камен Каменов допринася в значителна степен за утвърждаване името на Стопанска академия „Д.А.Ценов” в национален и международен мащаб.

 След представянето на номинацията, проф.Каменов облече официалната тога, а ректорът – проф. д-р Величко Адамов, му връчи символите на почетното звание – медал с надпис „почетен проф. на Стопанска академия „Д.А.Ценов””, плакет и диплом на латински и на български език.

Проф. Адамов представи и решението на Академичния съвет за номинирането на проф. Каменов с почетното звание.

Изразявайки своята благодарност за присъденото му почетно звание, видимо развълнуван проф. Каменов каза:  „Смятам се за човек, който контролира емоциите си, но след това което се случва в момента, трябва да ви кажа, че малко трудно ми се отдава, защото това е събитие в моя живот, което ще остави отпечатък до края му”. Проф. Каменов благодари на академичното ръководство, на катедрата и факултета, в които работи и на институцията Стопанска академия.

Академичното слово на новия почетен професор бе на тема „Къде се крие социалният ни  потенциал – управленски поглед?”. Изборът на темата той обясни с факта, че в тези трудни времена хората изпитваме затруднения не само от личен характер, а затруднения, за които често пъти неможем да дадем дефиниция и да определим защо са такива. Проф. Каменов представи обществено-икономическата система като „един двигател, който работи, на скорост е, движи се, обаче трудно се движи, дори на моменти има опасност да спре, да загасне”. По думите му причината за това е „една дръпната ръчна спирачка”, която е „поведението на човека”. Анализирайки човешкия фактор, той коментира кои са нещата, които обединяват и които различават хората, какво се крие зад социалната завеса от поведенчески прояви, кои са базовите ценности при развитите общества и в нашата страна. По думите му, навсякъде у нас – по улиците, в институциите, виждаме „много нерадостни хора и дефицит на мотивация”. Една от причините за тази гледка според проф. Каменов е това, че „българинът не понася успехите на другите”. Сред основните пунктове, вградени в социалната завеса, зад която се крие социалния потенциал на българина, проф.Каменов посочи: постигането на личен или професионален успех чрез използване на непочтени средства; оправдаване на личния неуспех с безразборно отричане на личности и институции; „подвижната благосклонност”, изразяваща се в готовност за промяна на личното поведение само за лични облаги. „Българинът е готов да подложи крак на ближния ако вярва, че това ще остане безнаказано” – каза още проф. Каменов. Той заяви, че неможе едно общество, нанасящо си такива „удари под кръста” да има социален потенциал, който да бъде позитивно ориентиран. „Такова общество е обречено да бяга на място, а знаем, че сред бягащите на място няма победители и победени – всички сме изоставащи” – каза още проф.Каменов.
Лекцията на почетния професор предизвика множество въпроси и разсъждения. Отговаряйки на въпроса кога и как българинът ще стане по-добър, проф. Каменов подчерта, че „в живота е по-добре да знаеш защо се връщаш назад, отколкото да не знаеш защо бързаш напред”. По думите му, връщайки се малко назад, можем да анализираме къде сме сгрешили или какво не сме направили за да изглежда така днес обществото ни.

„Освен лекция, това беше и един социално-психологически разрез на живота в момента” – така определи изнесеното академичното слово председателят на Общото събрание на Стопанска академия проф. д-р Данаил Врачовски. Свързвайки своите разсъждения по темата с въпроса „Как ще станем по-добри?”, проф. Врачовски заяви, че този жест на почит, който се отдава на заслужилите със званието „почетен професор” е показателен за израстването на академичната общност в Свищов. 

Церемонията завърши с православното песнопение „Многая лета”, което прозвуча в чест на почетния професор на Стопанска академия – проф. д-р ик. н. Камен Каменов.