СА „Д. А. Ценов“ – Свищов с активно участие в организираните от МОН „Информационни дни на българското висше образование“ в Република Молдова и Украйна

В контекста на Кандидатстудентска кампания 2018 г. и в продължение на идеята на ръководството на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за привличане на кандидат-студенти от българската диаспора, представител на свищовското висше училище – д-р Александрина Александрова, взе участие в организирани от Министерството на образованието и науката срещи със зрелостници и родители от българските общности в Република Молдова и Украйна (за презентациите, организирани в Република Македония, Република Сърбия, Република Албания и Република Косово, от Стопанска академия е предоставен набор от рекламно-информационни материали). Целта на срещите бе да се промотират възможностите за кандидатстване и обучение в българските висши училища. На проведените в Молдова и Украйна срещи със съдействието на МОН „Информационни дни на българското висше образование” съгласно Постановление № 103 на МС от 31.05.1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, присъстваха дипломати от българските посолства и консулства в двете страни, екип на МОН, представител на Държавната агенция за българите в чужбина, представители на местните български неправителствени организации, директори на училища, учители, ученици, родители и представители на 3 български висши училища – СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.
 
Първата от поредиците срещи, която се проведе на 26 февруари, беше с възпитаниците на Български теоретичен лицей „Васил Левски” - гр. Кишинев. В присъствието на Георги Йовков – съветник, завеждащ култура, печат и образование в посолството на България в Молдова, представители на МОН разясниха основни моменти от процедурата за кандидатстване по Постановлението. Във втората част от състоялото се мероприятие, учениците и техните родители се запознаха с възможностите за обучение, които предлагат българските университети – присъствали на срещата и предоставили рекламно-информационни материали за тази цел. „Презентацията, посветена на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов беше обект на засилен интерес от страна на присъстващите ученици и родители. Традициите и възможностите за обучение в специалностите в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“, които Стопанска академия развива, наред с предлаганите изгодни социално-битови условия, бяха сред най-дискутираните теми”, сподели д-р Александрина Александрова .
Втората среща се проведе на 27 февруари в гр. Тараклия – градът с най-голяма концентрация на българи в Република Молдова. В лицей „Иван Вазов”, д-р Александрова се срещна с дванадесетокласници от четирите местни гимназии. На срещата-презентация, те проявиха любопитство относно възможността да се обучават в свищовското висше училище, портфолиото от специалности и условията за учене и живот. Събитието в град Тараклия получи широк медиен отзвук в местните печатни медии и телевизия.
Третата от поредицата срещи се проведе в град Болград, Украйна. В актовата зала на Болградска гимназия „Г. С. Раковски” присъстваха зрелостниците от всички дванадесети класове в училището, дванадесетокласници от други гимназии в града, родители и представители на българските дружества и неделни училища в областта. Стопанска академия бе сред най-интересните за присъстващите на събитието университети, още повече че спомена от проведената първа по рода си кандидатстудентска кампания от представители на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, през месец май 2017 година, е актуален. Състоялите се срещи бяха изключително полезни и с особена значимост за представителите на българската общност, поради възможността на място да разговарят, получат информация и консултация относно образователния продукт, който Стопанска академия „Д. А. Ценов” – гр. Свищов предлага на своите възпитаници.
Плануваните срещи с ученици и техните родители в консулската служба на Р България и във Всеукраинския център за българска култура в град Одеса не се състояха поради влошени метеорологични условия.
Проведената визита в Република Молдова и Украйна потвърди тенденцията от последните няколко години за завишен интерес от страна на младите хора от тези страни към обучението във висши училища в Република България. За Стопанска академия, очакваните ползи от участието в „Информационни дни на българското висше образование” са в посока максимално запълване на предназначените места за студенти, приети по ПМС №103/1993 г. и ПМС №228/1997 г. за учебната 2018-2019 г. и затвърждаване репутацията й на водещо икономическо висше училище в България.