С участие в общоградско поклонение, академичната общност почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България


Свищовската академична общност участва в общоградското поклонение, организирано от община Свищов на 2 юни, с което бе почетена паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Честването на Деня на Ботев по традиция се състоя пред паметника на Свободата и в него участваха военнослужещи и духовият оркестър от Военно формирование 28880 – гр. Белене.
Със стихотворението „Майце си”, директорът на дирекция „Култура и културно наследство” – Росен Маринов, припомни за любовта на великия български поет и революционер към майка му и към родината. Слово произнесе председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов. В речта си той подчерта героизма и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници, и на редица достойни свищовци – гордост за днешното поколение.
 

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета на община Свищов, Военно формирование 28880 - гр. Белене, СА „Димитър А. Ценов”, културни и образователни институции, неправителствени организации, политически партии, граждани. В честването на Деня на Ботев участваха студенти, преподаватели и служители на Стопанска академия. От името на свищовското висше училище, цветя поднесе зам.-ректорът по акредитация и управление на качеството, проф. д-р Георги Иванов.
Двуминутният вой на сирени, точно в 12.00 часа, оповести отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.