С тържествено събрание-концерт завърши честването на 85 години Стопанска академия „Д. А. Ценов”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбеляза своята 85-годишнина с редица прояви, част от които се състояха на самия патронен празник – 8 ноември, през 2021 г., а друга част бяха отложени за пролетта на 2022 г. поради наложените през есента на миналата година противоепидемични мерки. Свищовското висше училище е основано в резултат на дарение, направено от крупния следосвобожденски търговец и предприемач Димитър Апостолов Ценов. На 1 септември 1912 г. Дарителят завещава цялото си богатство в размер на 5 милиона златни лева на българската държава за създаването на висше търговско училище в родния му град Свищов по образец на тогавашните германски висши училища. По изключително консервативни оценки, днешната стойност на това дарение се равнява на минимум 250 млн. лв. Висшето търговско училище в Свищов е създадено с указ на Цар Борис III, който лично го открива с тържествена церемония на 8 ноември 1936 г.

Кулминация в честването на бележитата годишнина бе тържествено събрание-концерт, което се състоя в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”. Гости на тържеството, посветено на 85-годишнината на СА „Д. А. Ценов” и 110 години от Завещанието на Дарителя бяха зам.-министърът на образованието и науката – проф. д.ф.н Генка Петрова-Ташкова, кметът на община Свищов – д-р Генчо Генчев, зам.-областният управител на В. Търново – доц. д-р Соня Будева, посланиците на Виетнам и на Палестина, народните представители Красимир Вълчев – зам.-председател на Комисията по образование и наука, Момчил Иванов, проф. Костадин Ангелов и Цвета Галунова. Тържественото честване уважиха и представители на държавни институции: Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП и възпитаник на СА „Д. А. Ценов”; д-р Стефан Белчев – директор на Агенцията на държавна финансова инспекция и възпитаник на СА; Лъчезар Кръстев – зам.-директор на Агенция „Митници” и възпитаник на СА; Тошко Тодоров – зам.-председател на Сметната палата и възпитаник на СА; Иван Иванов от ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” – стратегически партньор на Свищовската академия; Огнян Тодоров – директор Дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит” към Министерство на финансите. Сред гостите бяха също: ректор и представители на университети-партньори от чужбина; ректорите на Софийски университет, УНСС, Икономически университет – Варна, Висше училище по телекомуникации и пощи – София, Медицински университет – Плевен, Технически университет – Габрово, Висше военно-въздушно училище – Долна Митрополия; доц. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншови синдикат „Висше образование и наука” КНСБ; Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети; зам.-ректори и представители на академичните ръководства на Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет, Великотърновски университет, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив; директори на банкови институции и ръководители на фирми-партньори.

Приветствие към всички гости поднесе ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова. В тържественото си слово тя заяви: „Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в темелите му мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното: с любов да го завещаеш на поколенията – да го развиват, пазят и да го продължат във времето. Плод на такова любородно начинание е нашата Алма Матер, която приобщава през годините стотици хиляди хора, обединява ни с онзи позитивен и съзидателен плам, който се носи в сърцето – устремеността към знанието. Затова на този ден, не просто по традиция, години наред припомняме изповедта на нашия Дарител: „Аз имах една мечта – да направя нещо за родния си град, в който захванах своето търговско поприще, и за българина, комуто изглежда предстои още много културна борба, додето ще може да достигне своята справедлива, национална и човешка кауза”. Колкото повече времето ни отдалечава от изричането й, толкова тя става по-жива, по-ценна, по-достолепна. Защото в нея са вложени безкористно родолюбие, безпримерна щедрост и завидна отдаденост на една кауза: „като принасям своята скромна лепта …, свършвам с благопожеланието щото българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък …”. Така Димитър Ценов, обладан от искрен патриотизъм и високохуманни подбуди, превръща възрожденския копнеж – да направи и остави нещо за поколенията, в смисъл на живота си”. По думите на проф. Божинова, достойният българин, пламенният възрожденец, безкористният благодетел, щедрият дарител Димитър Апостолов Ценов променя съдбата на Свищов, променя живота на над 150 000 възпитаници на Висшето училище и дава път за развитие на духовния напредък, на жадните за знание души – възможност да черпят от извора.

В своя доклад ректорът отдаде признание и на първостроителите на Свищовското висше училище, на първоучителите, на основоположниците на респектиращи школи в българската наука и образование – по застраховане, социално дело, финанси, счетоводство, на ректорите на Академията, допринесли за постигнатите успехи в реализирането на академичната кауза. „През 85-годишната история на нашето училище се случват радикални социално-икономически и политически промени, извършват се реформи, редуват се икономически цикли – световни и национални. Менят се закони, правилници, нормативни актове. Но то устоя, преодоля катаклизмите на времето и блести със собствена светлина. ... Днес ние с гордост се обръщаме назад във времето и съзираме трайните успехи на нашата Алма Матер. ... Съдено ни е, с непоколебима воля, с мисъл и дела да продължим да пазим престижното място на 85-годишната Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в българското образователно пространство. Със самочувствието на конкурентоспособни участници в глобализиращата се образователна среда да гледаме към настоящето. С академичен устрем да овладяваме и да се налагаме в европейското и световното поле на науката и образованието. Принасяйки скромната си лепта, с увереност да отправяме поглед към бъдещето, което с неподправен ентусиазъм и професионализъм заедно да градим” – каза още проф. Божинова и честити празника на всички свързани със Свищовското висше училище.

След тържественото слово прозвуча химнът на Академията, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков”. Химнът е създаден преди 30 години и за първи път прозвучава на 8 ноември 1991 г. Той е дарение от творческия тандем доц. д-р Иван Тодоров, тогава преподавател в СА и автор на текста, и музика – маестро Тодор Кабакчиев, тогавашен диригент на ПБХ „Янко Мустаков” – Свищов, а днес европейски известен диригент, почетен гражданин на Свищов и на Нафпактос (Гърция). По повод 85-годишнината на Академията авторите на химна подариха две картини, посветени на Дарителя и на свищовската Алма Матер, нарисувани от дългогодишния преподавател на СА и изтъкнат свищовски художник Йордан Христов – Дафа.

По повод бележитата годишнина на Свищовското висше училище, ректорът получи над 90 поздравителни адреса от България и чужбина. От сцената на тържественото събрание бе прочетен поздравителният адрес от президента на България Румен Радев – патрон на юбилейното честване на 85-годишнината от създаването на СА „Д. А. Ценов”. По повод на бележитата годишнина, президентът удостои Академията с плакета „Св. св. Кирил и Методий”.

В получените поздравителни адреси и в отправените приветствия от сцената на тържественото събрание многократно бяха подчертани достойнствата на Свищовската академия, нейните заслуги и постижения през изминалите 85 години като висше училище с отличаващи се стандарти за високо качество на икономическото образование, за висока академичност в изследванията, с воля за иновативност и интелектуална свобода, като конкурентоспособен участник в глобализиращата се образователна среда.

По повод 85-годишния юбилей на СА „Д. А. Ценов”, ректорът – проф. д-р Марияна Божинова удостои с почетни знаци и плакети официалните гости, бивши ректори, професори, спомоществователи и съмишленици на Висшето училище, допринесли за развитието му през годините.

Тържественото събрание, посветено на 85-годишнината на СА „Д. А. Ценов” – Свищов и 110 години от Завещанието на Дарителя завърши с разнообразна програма, изнесена от възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.