С тържествени церемонии в Стопанска академия се дипломира випуск 2018 в ОКС „бакалавър”


Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2018 в ОКС „бакалавър” получиха дипломите си на тържествени церемонии. В рамките на проведените осем церемонии, се дипломираха обучавалите се в периода 2014-2018 г. по различните специалности към четирите факултета на свищовското висше училище. В аулата на родната Алма матер, облечени с академични тоги и шапки, в присъствието на своите родители, приятели и близки, дипломантите получиха поздравления и признание за положения труд през 4-годишния период на обучение.
Приветствия към випускниците отправиха проф. д-р Марияна Божинова – зам.-ректор по учебна дейност, доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации, деканите на факултети – проф. д-р Йордан Василев (факултет „Финанси”), проф. д-р Виолета Краева (факултет „Мениджмънт и маркетинг”), проф. д-р Любчо Варамезов (факултет „Производствен и търговски бизнес”), доц. д-р Росица Колева (факултет „Стопанска отчетност). 





В поздравителните си слова, представителите на академичното ръководство подчертаха, че генерации възпитаници на Стопанска академия са гръбнака на българската икономика и увериха абсолвентите, че дипломата, която получават, ще им осигури много възможности за успешна професионална кариера в сферата на икономиката, администрацията и управлението. С пожелания за здраве, дръзки мечти и реализирани цели, приветствия към дипломантите поднесоха също ръководители и представители на водещите катедри. В приветствията бяха изразени и благодарности към родителите на дипломантите за тяхната помощ и подкрепа през годините на следване, и за засвидетелстваното доверие към свищовското висше училище. 





Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта-Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. По традиция, на церемониите по дипломиране на випуск 2018, деканите на факултети изпълниха ритуала по полагане на Галилеевата клетва, чрез който абсолвентите тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си. След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета”. 
С отличен успех (от 5.50 до 6.00) се дипломираха 128 души, на които грамоти и дипломи връчиха зам.-ректорите и деканите, участващи в съответните церемонии. Заслужено признание и бурни аплодисменти получи и всеки един випусник при връчване на дипломата му от ръководителя на водещата катедра. 
По време на церемониите, координаторът по образователен маркетинг към Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността – гл. ас. д-р Юлиян Господинов, представи Алумни асоциацията на Стопанска академия. Той поясни, че всеки дипломирал се придобива членство в асоциацията и може да продължи да поддържа връзка с родната Алма матер чрез различни форми и инициативи. 



Тържествените церемонии по дипломиране на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите.