С тържествена церемония в Стопанска академия се дипломираха магистрите, защитили ОКС през април 2017 година

Диплом за завършена образователно-квалификационна степен „магистър” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” получиха на тържествена церемония защитилите дипломна работа през м. април 2017 г. икономисти, неикономисти и професионални бакалаври, обучавали се в редовна и в дистанционна форми по различни магистърски програми. Сред гостите на церемонията бяха декани на факултети, ръководители на водещи катедри и магистърски програми, преподаватели, докторанти, родители, приятели и близки на дипломантите.


Приветствие към абсолвентите-магистри от името на ректора и академичното ръководство поднесе зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Марияна Божинова. Тя ги увери, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна кариера в сферата на икономиката и управлението на фирмено, общинско и държавно ниво. „Дипломата на Стопанска академия е международно призната и е с висока стойност”, заяви проф. Божинова. В подкрепа на своите думи тя подчерта, че в настоящото правителство на Р България, трима от министрите са възпитаници на свищовското висше училище. „Нашата Алма матер е устояла във времето, съчетавайки традициите с иновациите. Висшето ни училище се утвърди през годините като безспорен лидер в дистанционната форма на магистърско обучение в България, но ние се стремим непрекъснато да усъвършенстваме това обучение”, каза зам.-ректорът, като поясни, че от настоящата учебна година е внедрена нова платформа за дистанционно обучение, която предоставя по-богати възможности за онлайн комуникация между обучавани и обучаващи. Сред новите моменти са и оптимизираните срокове на обучение в магистърската степен. Като резултат от нововъведенията, проф. Божинова отчете увеличен прием за учебната 2017-2018 спрямо предходната година, като двукратно е увеличението на приетите неикономисти. „Вярвайте в себе си, следвайте мечтите си, защото Вие завършвате Академията за можещи. Бъдете достойни и горди възпитаници на едно от най-старите и елитни висши училища в България – Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – с тези думи проф. Божинова честити дипломирането на успешно защитилите ОКС „магистър” през април 2017 г. След приветствието на зам.-ректора, в чест на дипломантите прозвуча студентския химн Gaudeamus igitur.


В рамките на церемонията по дипломиране на магистрите бе представена Алумни асоциацията при Стопанска академия от доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционални комуникации. Той поясни, че всеки възпитаник на Академията получава индивидуално членство в Асоциацията, но има възможност и за учредяване на отделни алумни клубове или присъединяване към вече съществуващи. Доц. Нинов представи пред дипломантите и различни форми на сътрудничество, което се осъществява между родната Алма матер и нейните възпитаници. Той пожела на дипломираните магистри успешна професионална кариера и апелира да запазят и поддържат връзката, която са изградили със Стопанска академия, със своите преподаватели и колеги.


Приветствия към дипломантите отправиха и ръководителите на катедри и магистърски програми, които връчиха официално дипломите на магистрите. В поздравителните слова те изказаха и благодарност към родители, съпрузи и близки на абсолвентите за оказваната помощ и подкрепа. Емоциите от това, че вече държат в ръцете си заслужената диплома за придобита ОКС „магистър”, облечените в академични тоги дипломанти запечатаха в множество снимки в аулата на висшето училище, пред паметника на Дарителя, пред надписа „Аз обичам Стопанска академия” и при изпълняване на ритуала по хвърляне на магистърските барети пред емблематичната за Свищов сграда на Ректората.