С тържествена церемония в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе открита новата учебна 2023/2024 година

С тържествена церемония в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе открита новата учебна 2023/2024 година. Специален гост на церемонията за приемането на 88-ия випуск на свищовската Алма Матер бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.


Сред гостите на академично тържество бяха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, протойерей Руслан Личев – архиерейски наместник на Свищовска духовна околия, Йордан Терзийски – народен представител в 49-то Народно събрание, възпитаници на Свищовската академия, сред които: областните управители на Велико Търново – Ивайло Здравков и на Бургас – Пламен Янев; Румен Спецов – изпълнителен директор на Националната агенция по приходите; управителите и финансовия директор на Мусала Иншурънс Брокер: Ваня Дамянова, Детелина Димова и Валери Кунов, както и ръководители на застрахователни и бизнес организации.

В приветствието си към студентите, ректорът на Стопанската академия, проф. д-р Марияна Божинова заяви: „Вашият избор да се образовате в едно от доказалите се престижни икономически висши училища в страната доказва, че имате смелостта да следвате Вашия ум и сърце, да преследвате своите мечти. Вие, скъпи млади хора, сте авторите на собствената си история, а Стопанската академия е платформата, от която можете да се изстреляте към необятните върхове на личните си постижения”. Обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма Матер направи протойерей Руслан Личев. Приветствие към свищовските студенти и към цялата академична общност поднесе министърът на регионалното развитие и благоустройството.
По традиция, на тържествената церемония по откриване на новата учебна година бяха връчени стипендии и награди на изявени студенти. Наградата на Общинският съвет – Свищов за отличник на випуск 2019-2023 кметът връчи на Николета Иванова, спeц. „Счетоводство и контрол”, със среден успех от следването Отличен 5,95 и успех от Държавен изпит 6,00. Наградата на Ректора и академичното ръководство за отличници на випуска в ОКС „бакалавър” по факултети получиха: Николета Иванова – факултет „Стопанска отчетност”; Никол Нанева от факултет „Производствен и търговски бизнес”, спец. „Индустриален бизнес и предприемачество”, със среден успех от следването отличен 5,86 и отличен 6,00 от Държавен изпит; Йоанна Бакалова от факултет „Мениджмънт и маркетинг”, спец. „Бизнес Информатика”, със среден успех от следването отличен 5,84 и 6,00 от Държавен изпит; Стелла Хаджиева от факултет „Финанси”, спец. „Застраховане и социално дело”, със среден успех от следването отличен 5,76 и 6,00 от Държавен изпит.


По време на церемонията бе припомнено, че на 22 август 2023 г. първокурсничката от спец. „Маркетинг” в Стопанската академия, Нургюл Салимова – вицешампион на Световната купа по шахмат в Баку, накара всички българи и цялата академична общност в Свищов да се гордеят с нейното изключително постижение. По решение на академичната фондация „Ценов”, българската топ шахматистка бе удостоена със специална награда за изключителни спортни постижения. Ректорът проф. Божинова – председател на УС на Фондацията, обяви наградата на Нургюл – покриване на всички семестриални такси за 4-годишния период на обучение и ѝ връчи ваучер за закупуване на учебници и учебни материали. В обръщение към колегите си първокурсници талантливата шахматистка им пожела здраве и успехи в обучението. 
Специална награда за високи спортни постижения и стипендия, отпусната от фондация „Д. А. Ценов” за зимния семестър на новата учебна година, са присъдени и за четвъртокурсничката Ивет Горанова от спец. „Икономика на търговията” – олимпийска шампионка от Токио 2020, сребърна медалистка от Европейските игри в Полша през м.юни 2023 г.
Министър Андрей Цеков връчи наградите на световната ни вицешампионка гросмайстор Нургюл Салимова и на двама първокурсници, приети за студенти в Стопанската академия с максимален бал 30 – Димитър Игнатов от спец. „Международни икономически отношения” в редовно обучение и Моника Табакова от спец. „Стопански и финансов контрол” в задочна форма на обучение. 

Стипендии и награди за свищовски студенти обявиха и важни партньори на Академията, представители на бизнеса. От стратегическия партньор на Академията ЗЕАД Булстрад Виена Иншурънс Груп за четвърта поредна година обявиха стипендии, равняващи се на годишните такси за обучение на приетите 35 студенти в първи курс, специалност „Застраховане и социално дело“. За седма поредна година Мусала Иншурънс Брокер ще отпусне 2 стипендии по 1200 лв. за изявени студенти от специалност „Застраховане и социално дело“ и възможност за стипендиантите да проведат летен платен стаж в централата на брокера в град Варна. Управителят на застрахователния брокер Ваня Дамянова отправи своите поздравления към академичната общност и се обърна към първокурсниците, като използва метафора и сравни висшите учебни заведения с различните видове влакове (теснолинейка, пътнически, бърз и експрес): „Поздравявам ви за избора на висше учебно заведение. Вие се качихте на експресния влак по пътя към успеха. Във всеки вагон ви очакват високо ерудирани преподаватели и само от вас зависи дали ще стоите в коридора или ще влезете в различните вагони, за да получите необходимите знания и умения.“ По очертала се вече традиция, представителят на частния бизнес Тодор Гогов обяви 3 стипендии, с които ще се покрият годишните учебни такси на новоприети студенти в специалност „Стопански и финансов контрол“, както и 6 стипендии по 200 лв. за приети в МП „Финансов контрол и външен одит“.
По повод откриването на новата учебна година, в СА „Д. А. Ценов” са получени множество поздравителни адреси. В аулата бе прочетен поздравителният адрес от Красимир Вълчев – народен представител в 49-то народно събрание и председател на Комисията по образование и наука.

След тържествената церемония гостите посетиха академичния музей, където министърът на регионалното развитие и благоустройството положи подпис в летописната книга на Свищовското висше училище. Заедно с ректора и председателя на Студентския съвет, той поднесе цветя пред паметника на Дарителя – Димитър Ценов.