С проекти на иновационни идеи се състезаваха свищовски студенти в научна сесия

Студентска научна сесия на тема „Проект на иновационна идея” организира катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът бе първия по рода си и се проведе по повод 40-годишнината от създаването на катедрата и специалност „Икономика на индустрията”.  Сред официалните гости на откриването бяха ректорът – проф. д-р Величко Адамов, зам.-ректорите – проф. д-р Любен Кирев, проф. д-р Иван Върбанов, доц. д-р Теодора Димитрова, председателят на Общото събрание на СА – проф. д-р Данаил Врачовски, финансовият мениджър – проф. д-р Георги Герганов, деканът на факултет „Производствен и търговски бизнес” - доц. д-р Анета Денева, ръководителите на катедри към факултета.


В приветственото си слово към „младите мениджъри-индустриалци”, ректорът определи студентската научна сесия като „манифестация на добрите намерения на студентите от Стопанска академия да покажат, че са по-добри”, защото само в това висше училище младите хора се учат как да бъдат водещи личности в живота.
Ръководителят на катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” – доц. д-р Петър Кънев,  също поздрави участниците в студентската научна сесия за тяхната активност и изрази надежда форума да се превърне в традиция.
Координаторът – гл. ас. д-р Искра Пантелеева поясни, че целта на научната сесия е да се даде възможност на студентите да съчетаят теорията с практическото приложение на знанията, получени в областта на управлението на иновациите в индустриалното предприятие. На студентите от 4-ти курс е предоставен в електронен вариант макет на Проекта на иновационна идея. Получени са общо 74 разработки – 53 от студенти редовно обучение и 21 от студенти в задочна форма. От тях 12 са отличени за участие във финалния кръг, като предварително проектите са оценявани по два критерия –   „атрактивност на идеята” и „степен на разработеност” (обосновка, пълнота и качество) по зададените основни акценти в макета на проекта.


Финалистите в научната сесия представиха своите разработки пред жури, което трябваше да определи  победилите. Студентските проекти на иновационни идеи оценяваше тричленна комисия, с председател – доц. д-р Петър Кънев и членове: доц. д-р Анета Денева и доц. д-р Любчо Варамезов – преподавател по „Иновационен мениджмънт”.
На първо място бе класирана Нина Хинчева с проект за  магазин, в който ще се пазарува без пари „Need no money”. Второ място журито отреди на иновационната идея на Кремена Цветанова за маса с електронно меню „Table with E – menu”. Трета награда бе присъдена на Калин Топалски за „Smart пералня „Maxime utilis”.
Дванайсетте финалисти получиха „Сертификат за участие”, който могат да използват при кандидатстване за работа, а всеки студент, представил проект, получи „Свидетелство за участие”, подписано от ректора на СА „Д. А. Ценов”.
Координаторът на финалната среща изказа специални благодарности към Академичното ръководство и към ръководството на Фондация „Д. Ценов”, подкрепили студентската научна сесия и спомогнали за нейното осъществяване. При закриването на сесията участници и организатори си пожелаха тази научна сесия да се превърне в ежегодна среща на иновативни идеи на младите индустриалци.