С научен симпозиум в Свищовската академия стартира XVII фестивал „Орел на Дунава”

За седемнадесети път Свищов и древния римски град Нове ще бъдат домакин на фестивала „Орел на Дунава”. Той ще се проведе от 9-ти до 11-ти юни като негови организатори са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. Античният фестивалът се провежда от 2008 година и привлича хиляди любители на древната история и приключенията с вълнуваща програма, представяща културното богатство и античната история по нашите земи.

Тазгодишното издание на фестивала се провежда под мотото ROMA ET BARBARI - DIVIDE ET IMPERA(„Рим и варварите – разделяй и владей!”) и предлага максимално наситена със зрелища програма от международни антични възстановки. В тридневния фестивал ще участват над 150 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България, които ще възпроизведат събития, обичаи, традиции, танци и битки от античността. Ентусиастите от групите за възстановки ще демонстрират умения, сила, исторически оръжия и облекла, които ще пренесат посетителите във времената на разцвет на Римската империя. В часовете преди официалното откриване, в Стопанска академия „Д. А. Ценов” ще се проведе и традиционния научен симпозиум „Древното наследство в България” с пленарен доклад от лауреата на фестивала проф. Пьотър Дичек за последните открития на археолозите в Нове и Мизия.
Сред участниците във фестивала през 2023 г. са някои от най-престижните и влиятелни групи за антични исторически възстановки в Европа като Gruppo Storico Romano от Италия, румънските Histora Renascita и Asociatia Culturala Tomis, българските Багатур, Дукс Антика, Антична Тракия, Величие и разбира се, домакините от Първи Италийски легион и Първа Тракийска Кохорта, в състава на които са академични преподаватели и служители, и които през последните два месеца участваха в антични фестивали в Рим (Natale di Roma) и Уелс (Provincia Britanica).

В рамките на фестивала ателиетата и работилниците ще работят за всички малки и големи почитатели на историята. Римската кухня също се завръща във фестивалната програма. Традиционната кулинарна презентация ще покаже любопитни съставки и антични ястия по древни рецепти. Ще има отборен сблъсък, а звездно жури ще оцени приготвените гозби и ще завърши с масова дегустация от публиката. Специални гости на фестивала са риалити-звездите Станислав Иванов и Никола Симеонов, познати от най-популярните телевизионни кулинарни формати.
В програмата на фестивала са предвидени още демонстрации на легионерска клетва, битки с нашественици в Римската империя и изложба на ежедневния античен бит. Ще бъде пресъздадена историята на готите – врагове и федерати на Римската империя, със забележителен отпечатък върху историята на Нове. Решителната голяма битка ще бъде пресъздадена в събота вечер и ще противопостави всички участници – римляни и варвари.
Организаторите канят всички любители на реанактмънта, малки и големи, да се присъединят към един незабравим уикенд с магията на две хилядолетия. И трите дни на фестивала предлагат на гостите да се насладят на разнообразни изложби, работилници, представления, военни демонстрации и други старинни обичаи, които ще забавляват и обогатяват знания за античното наследство.
Подробна програма с начални часове и събития е оповестена на сайта на фестивала на линк https://www.eagleonthedanube.com/?pg=program.