Ректорът проф. Божинова и зам.-ректорът доц. Ерусалимов бяха гости в предаването „Знание. БГ” по БНТ2

В навечерието на предстоящите Коледни и новогодишни празници, ректорът проф. д-р Марияна Божинова и зам.-ректорът по Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение – доц. д-р Румен Ерусалимов, бяха гости в предаването „Знание. БГ” по БНТ 2. В разговора с водещия, представителите на академичното ръководство коментираха как Академията успява да увеличи приемът на студенти и как преминава в „дигиталната епоха” на висшето образование, по какви проекти работи и какво международно сътрудничество осъществява.


„Аз съм удовлетворена, че въпреки всички трудности и предизвикателства мога да отчета с моя екип един успешен мандат във всички основни сфери на дейност на едно висше училище – и учебната дейност, и научно-изследователската, и международната дейност и сътрудничество”, каза в отговор на въпрос за изтичащия й мандат като ректор, проф. Божинова. Тя сподели, че през настоящия мандат Академията има почти три пъти увеличаване броя на проектите в областта на науката и образованието, като 2/3 от тях са международни проекти.

Сред посочените примери са проектът с УНСС „Икономическото образование в България 2030” и Консорциума KreativEU, създаден между 11 държави за учредяване на Европейски университет по програма Еразъм+.
Увеличеният прием на студенти коментира по време на предаването доц. Ерусалимов, който поясни, че Академията бележи 17 % ръст в приема, а в дистанционното обучение приемът нарастна със 124 %. „Парадоксално е, че ние сме държавно висше училище, а само 30% от приема ни тази година е в така наречената държавна поръчка. Останалите 70% са в платена форма, което също е атестат за качество на обучението и за това, че хората избират марката Стопанска академия”, каза доц. Ерусалимов.
 

По думите му, Свищовското висше училище се превръща и в „Академия на шампиони”, за което даде пример с две от златните момичета на българския спорт през последните години, които са избрали да се обучават в СА „Д. А. Ценов” – четвъртокурсничката Ивет Горанова, олимпийски шампион по карате и първокурсничката Нургюл Салимова, която бе част от българския отбор по шахмат за жени, който стана европейски шампион.

Цялото интервю с ректора проф. Божинова и зам.-ректора доц. Ерусалимов вижте ТУК.