Ректорът на Академията приветства ПДТГ „Д. Хадживасилев” за 139-ата годишнина на първото професионално училище в България

Професионалната държавна търговска гимназия в Свищов – първото професионално училище в България, тържествено отбеляза 139 години от създаването си. Тържественото честване започна с издигане знамената на Р България, Европейския съюз и училището. Сред официалните гости на тържеството бе ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова.

Празнично приветствие към учениците, учителите и гостите поднесе директорът на ПДТГ „Д. Хадживасилев” – Лиляна Димитрова. От името на Свищовската академия – образователен партньор на училището, приветствие поднесе проф. Божинова. Тя честити патронния празник на учителите и учениците, като заяви, че това е един вълнуващ момент, който неизменно напомня за корените на истинските традиции в историята и развитието на училището. В поздравителния адрес, който ректорът връчи на директора от името на академичното ръководство и на цялата академична общност се казва: „Приемете искрените ни адмирации за значимите постижения на ръководения от Вас екип за подобряване качеството на обучение и хармонизиране на подготовката на Вашите възпитаници със съвременните образователни стандарти. Продължавайте все така всеотдайно да работите за просперитета на Вашето училище, което напълно отговаря на предизвикателствата на новия век за изграждане на професионални компетенции и ключови квалификации, конвертируеми на пазара на труда в страната и Европа. В наше лице имате надежден и сигурен партньор и искрено се надяваме, че и занапред ще продължим да надграждаме неразривните ни партньорски отношения и утвърденото през годините устойчиво сътрудничество”.

В обръщението си към учениците, проф. Божинова им пожела да бъдат горди, че са възпитаници на едно от най- реномираните  училища в страната, да бъдат  здрави, одухотворени и амбицирани, да имат много кураж и увереност, за да постигат мечтите си и да бъдат носители на нови послания.

Стопанска академия „Д. А. Ценов” и ПДТГ „Д. Хадживасилев” имат дългогодишни партньорски взаимоотношения, а през 2020 г. подписват споразумение за сътрудничество, според което извършват съвместна учебна дейност по учебни предмети за придобиване на професионална подготовка в средната степен на образование при спазване изискванията на Закона за висшето образование и Закона за предучилищното и училищното образование. Сред реализираните съвместни инициатива са открити лекции, обмен на преподаватели и учебни материали, обучения и конкурси.