Проблемите на икономическото образование в България дискутираха в Стопанска академия представители на образователни институции и бизнеса

Среща-дискусия с представители на средните  икономически училища по проблемите на икономическото образование в България се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Превърналата се вече в традиция среща бе   организирана от Образователен и кариерен център към свищивското висше училище. В нея участваха  директори и главни учители (методисти) от търговските гимназии от редица градове в страната, сред които Добрич, Силистра, Пловдив, Велико Търново, както и от Държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев” – Свищов. Модератор на форума бе гл. ас. д-р Николай Нинов – директор на Образователния и кариерен център.

Срещата откри зам.-ректорът по „Студентска, информационна и социална политика” – доц. д-р Теодора Димитрова. В приветственото си слово, тя подчерта удовлетворението си от факта, че традицията за провеждане на среща между средните икономически училища и представители на Стопанска академия за поредна година е съхранена. Според нея, това запазва жива връзката между тези образователни институции, което е от изключително значение, както за по-нататъшно развитие на сътрудничеството им, така и за уеднаквяване на позициите по ключови за образователната система в областта на подготовката на икономически кадри въпроси и проблемни области. На участниците в срещата-дискусия, доц. Димитрова връчи комплект с тематични материали от паралелно провеждащата се научно-методическа конференция „Финансовото образование и научните изследвания във висшите училища в България – Стратегия „Европа 2020””, организирана по повод юбилейното честване на 60-годишнината на катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия – първа българска финансова катедра. 

Сред дискусионните теми, които модераторът зададе като дневен ред на форума бяха: „Методологични и теоретични проблеми в преподаването и изучаването на икономически дисциплини в средните училища”; „Стартиращата кандидатстудентска кампания 2012/13 година”; „Национално състезание по банкиране”, което ще се проведе на 5-ти и 6-ти декември 2012 г. в Стопанска академия. В хода на дискусията в отделните модули от теми, бяха дискутирани редица въпроси, между които демографската криза у нас и влиянието й върху българските средни училища,  съдържанието на учебните програми, производствените практики. Участниците в срещата коментираха слабостите в тестовата форма на изпитване, педагогическия подход и практическите задачи при преподаването на икономически дисциплини, надграждането на средното от висшето икономическо образование, потенциалните ниши за развиване на партньорските взаимоотношения между средните училища и Стопанска академия. По отношение на кръга от проблеми, пред които са изправени образователните институции в икономическата област, участниците в дискусията достигнаха до консенсус по следните въпроси: необходимостта от своевременна актуализация на учебните програми по специализираните икономически дисциплини в средния курс на обучение; осъвременяване и по-добра координация с бизнеса по отношение на производствените практики; засилване на връзките (по повод партньорства и организиране на съвместни мероприятия) със Стопанска академия; по-често гостуване на представители на висшето училище ведно с презентиране на възможностите за обучение и кариерно развитие.

Направените заключения и предложения, гл. ас. д-р Николай Нинов представи в синтезиран вид на участниците в научно-методическа дискусия „Финансовото образование във висшите училища в България – Стратегия „Европа 2020”” (връзка със средните икономически училища и пазара на труда в конкурентна среда на Европейската зона за висше образование).

Модератор на форума бе доц. д-р Андрей Захариев – ръководител на катедра „Финанси и кредит” при свищовското висше училище. В научно-методическата дискусия участваха представители на Стопанска академия, УНСС, Нов български университет, Община Свищов, водещи у нас застрахователна компания и банка, директори и методисти от средни икономически училища.

Проф. д-р ик.н. Велчо Стоянов направи прецизна „дисекция” на съвременното българско икономическо образование, очертавайки проблемите и насоките за тяхното решаване. Доц. д-р Стоян Проданов коментира поставени от представителите на средните икономически училища въпроси, относно слабата активност на бизнеса към стажантските програми и учебните практики. Той потвърди готовността за активно сътрудничество от ръководената от него компания, но същевременно подчерта няколко тревожни факта, явяващи се практическа пречка за осъществяването на тези намерения, сред които и боравенето с конфиденциална информация.

В края на научно-методическата дискусия представителите на образователните институции и на бизнеса инициираха провеждане на следваща подобна среща. Тя ще има за цел изглаждане на позиции, изслушване на мнението на експерти и специалисти от МОМН и по-широка дискусия с активното участие на повече представители на бизнеса.