Приветствие от Ректора за 24 май-Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Уважаеми колеги, скъпи студенти,

Най-сърдечно Ви поздравявам по случай настъпващия празник 24 май - най-светлият празник на всички ни - на българските творци, на българските учители, но преди всичко празник на българския дух. Денят  на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност със сигурност е най-таченият ден от нашата нация, в който ние постигаме най-широкото си народностно единение. Празник, утвърдил се със своята тържественост като най-светлия, най-съкровения български празник, пренесъл възрожденския си дух през вековете, събрал в едно гордост и преклонение пред буквите, словото, просветата, културата и духовността. Където и да се намира по света, на 24 май всеки българин чува със сърцето си  училищния химн „Върви народе възродени…” Нека с усилията на целия народ да съхраним и развиваме  плодовете на българската наука и култура, за да пребъде България в „светли бъднини”.
Дълбока благодарност и искрена признателност храним  към хората на духа, които възраждат, в съвременния смисъл на думата, българската култура и образование, чиято сила е обединението на всички ни с нашите различия. Силата на знанието е може би най-силното послание, завещано ни от нашите предци. Но знанието същевременно е ключът към успеха, към просперитета и искрено вярвам и се надявам, че всички ние – като личности, като общество, ще съумеем да намерим верния път.
От сърце пожелавам на всички, посветили живота и таланта си на развитието на българската наука и култура, на българското образование, които продължават делото на светите братя Кирил и Методий, много здраве, енергия за съзидаване и творчески успехи!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                           
РЕКТОР:
(доц. д-р Марин Маринов)