Приветствие от Ректора за 24 май


Скъпи колеги от академичната общност на нашата Алма матер,
 
Поздравявам Ви с най-светлия празник на българската духовност – 24 май, Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост! 24 май е традицията, обединявала народа ни години наред, доказваща, че именно културата и просветата пазят устоите на единството и ценностите, които ни правят богати.
Днес всички ние отдаваме заслужена почит на създателите на това богатство - Светите братя Кирил и Методий. Благодарение на делото им, на днешния ден тържествува и духовността, чрез плеядата културни дейци, преподаватели и учени, които поддържат огъня на просвещението жив в поколения наред и които ни дават национална идентичност и облик в съвременния свят.
Да славим заедно Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Да се поклоним пред делото на всеки, който се труди за грамотност, знание и духовно величие на цялата ни нация. Защото нашата писменост и култура правят България велика. Нашите букви са тези, с които е изписана славата на народа ни през вековете. Те са тези, чрез които помним кои сме и чрез които предаваме знанието на следващите поколения!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
                    


Доц. д-р Иван Марчевски,
                    Ректор на СА „Д. А. Ценов” - Свищов