Приветствие на Ректора по случай Великденските празници

 

Уважаеми колеги, скъпи студенти,

Позволете ми, в навечерието на най-големия християнски празник Възкресение Христово, да Ви пожелая светли празници, изпълнени с човешка топлота, любов и радост от общуването с близките Ви хора.

Възкресение означава надежда. Възкресението ни показва, че това, което е преходно и незначително, не е последното нещо в живота. Възкресението е история на надеждата. Възкресението е велик християнски урок по човеколюбие - символ на духовното обновление, тържество на живота и величие на духа.

Великденските празници винаги ни вълнуват с посланието си за силата и тържеството на живота, духа и вярата. През тези седмици, когато животът на милиони хора се промени неочаквано и светът се изправи срещу епохално предизвикателство, от което зависи не само нашето бъдеще, но и това на целия свят, значимостта на изконните ценности, втъкани в безусловната ни вяра и надежда са тези, които  ни правят човеколюбиви, толерантни и мъдри. Именно вярата в Христос и чудото на Възкресението е това, което ни прави единни. А само единни като общност и с обединени усилия можем да постигнем целите, които стоят пред нас.

Нека тези светли дни бъдат изпълнени с добри помисли и постъпки, с искрена обич и взаимно разбиране. Нека бъдем състрадателни, нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си това, което е чисто и достойно за човека, това, което е градивно и непреходно.

Пожелаваме си винаги да има утре и то да бъде по-щастливо. Нека светлината на Христовото Възкресение озарява нашите мисли, дела и надежди и ни води към един по-хубав и справедлив свят! Нека с отворени сърца да почерпим от чудото на Възкресението надежда и сила за своя път, по който да вървим с достойнство и вяра!

ЧЕСТИТИ ПРАЗНИЦИ! ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

 

                                                           Проф. д-р Марияна Божинова,
                                                           Ректор на СА „Д. А. Ценов“ - Свищов