Приветствие на Ректора по случай 8-ми декември


Уважаема академична общност, скъпи студенти, 

Приемете искрените ми поздравления по повод честването на Празника на българските студенти – 8 декември!
Този празник винаги е имал своето специално място в празничния календар  на висшето ни училище и е зареден с особен смисъл – свищовската Алма матер е емблематичната за града ни институция, утвърждаваща във времето непреходната историческа гордост на свищовци, че Свищов е бил и продължава да бъде онова “средище на култура и просвета”! В условията на нелекото време, в което живеем, целият професорско-преподавателски състав на висшето ни училище е впрегнал потенциала, усилията и възможностите си, за да постави отново на университетската карта на България славата и авторитета на Свищов като един престижен академичен град. И го постига!
Скъпи студенти, надявам се, въпреки рестриктивните мерки, наложени от обстоятелствата, да откриете начина да отпразнувате този красив празник! Вярвам, че още следващата година ще успеете да го посрещнете подобаващо, заедно със своите колеги и приятели, с които се срещнахте тук, в свищовската Алма матер, тъй като тя е била и ще си остане символ на надежда: за откриване на нови високи хоризонти, нови приятелства, нови предизвикателства! Искрено се надявам, млади приятели, че ние, Вашите преподаватели, оправдаваме надеждите Ви и Вашите очаквания, съумявайки да открием и насърчим Вашия новаторски хъс, вдъхновение и  амбиция, за да защитите достойно с утрешните си постижения и успехи  запазената марка  Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов!
Студентският химн, изпълняван още през 13 век, продължава да звучи в душите ни, да ни събира с идеите, чувствата, емоциите, нагласите за единна общност. Нека чувстваме празника в себе си не само на днешния ден, а го носим винаги и навсякъде – да търсим любовта към познанието, любовта към словото, те да бъдат наша цел и посока. Чрез познанието, скъпи млади хора, имате шанс да придадете смисъл на живота си такъв, какъвто Вие го желаете, за да се чувствате осмислени и осъществени, да можете да давате най-доброто от себе си, за да се изградите като успешни хора!

Нека ни е честит този празник на младостта, независимия дух, порива, на смелите идеи и мечти!  

Vivat Academia, vivant professores! 

                               Проф. д-р Марияна Божинова, ректор 
                        на СА „Д. А. Ценов“ - Свищов