Президентът и социалният министър се запознаха с възможностите в Стопанска академия за реализация на млади хора от социални домове

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе единственото висше икономическо учебно заведение, което участва в тазгодишната трудово-образователна борса, проведена под патронажа на президента на Република България. Форумът, който се проведе на 30-ти май в Резиденция Бояна, откри като домакин Росен Плевнелиев. Участие в събитието взеха представителите на отговорни публични институции в лицето на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, заместник-министъра на образованието Милена Дамянова, заместник-председателя на социалната комисия в парламента Светлана Найденова, представители на висши учебни заведения и на бизнеса у нас. По време на  „Младежката борса” бяха представиени възможности за реализация на младите хора от социалните домове у нас.

Стопанска академия бе представена от директора на Образователния и кариерен център – гл. ас. Николай Нинов и инспектор Любина Вачкова-Найденова. Те имаха отговорната задача да презентират възможностите за обучение и специалните облекчения, които могат да ползват бъдещите студенти, отгледани до пълнолетието си в специализирани социални институции. Щандът на Стопанска академия, привлече вниманието и провокира интереса на голям брой младежи. Част от тях заявиха готовност да се включат в кандидат-студентската надпревара, споделяйки наученото от академичния сайт и най-вече от рубриката „Кандидатстудентски прием 2012”. Голям интерес бе проявен и от директори и преподаватели в специализираните социални институции, които освен подробни разяснения, получиха и комплект информационно-рекламни материали, за да се превърнат в своеобразни посланици на свищовското висше училище във всяка точка на страната.

Внимание към Стопанска академия бе засвидетелствано и от президента на страната Росен Плевнелиев, който бе съпроводен от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и експерти от президентската институция и МОМН. Екипът на свищовската академия представи пред президента кратка визитка на висшето училище, в която ударението бе поставено върху водената от Ръководството на Академията силна социална политика и практическото изпълнение на поетите към нейните възпитаници социални ангажименти. Росен Плевнелиев получи покана да продължи традицията на демократично избраните у нас президенти – да гостува в Стопанска академия и да изнесе публична лекция пред нейните възпитаници и академичната общност. Президентът с радост прие поканата и потвърди готовност да осъществи подобна инициатива в рамките на своя мандат.  

Конструктивен разговор бе проведен и с министър Тотю Младенов, който се интересуваше от предлагания образователния продукт, посещаемостта на младежката борса и конкретния интерес към щанда на свищовската академия.

Двамата държавници, благодариха на екипа на Стопанска академия, че висшето училище се е отзовало на тази благородна и полезна за подрастващите младежи инициатива, и пожелаха успешна кандидат-студентска кампания.