Презентация-дебат на тема "Съвременни аспекти на селскостопанската политика в България"

 На 10 април 2012 г. в ауд. „Акад. Бешков“ (ауд. 9) по инициатива на Образователен и кариерен център при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов се проведе презентация–дебат на тема „Съвременни аспекти на селскостопанската политика в България“. Специални гости на срещата бяха г-жа Светлана Боянова – зам. министър на Министерството на земеделието и храните, г-н Христо Цветанов – председател на Асоциацията на земеделските производители в България, доц. д-р Георги Герганов – финансов мениджър на Стопанската академия, преподавател в катедра „Аграрна икономика”, консултант и член на Националния съвет на системата за земеделска счетоводна информация към Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения”, отдел „Агростатистика” на Министерство на земеделието и храните и доц. д-р Виолета Блажева – ръководител катедра „Аграрна икономика”.     

 

В рамките на проведеното мероприятие, част от подетата от Образователен и кариерен център кампания за сближаване на бизнеса с обучаващите се във Висшето училище, г-жа Боянова и г-н Цветанов презентираха пред студенти и преподаватели от всички специалности новите акценти и промени в аграрния сектор; възможностите за усвояване на европейските средства; поземлените отношения; измененията, които се предвиждат в програмата за развитие на селските райони, стопанисването на държавния поземлен фонд и редица други актуални теми.

 

Пред участниците в дискусията зам.-министър Боянова очерта българската позиция в дебата по Общата селскостопанска политика на Европейския съюз – запазване на бюджета за земеделие през следващия програмен период, справедливо разпределение на субсидиите, както на ниво държави – членки, така и на ниво сектори в самите държави. Г-жа Боянова неколкократно подчерта фактът, който не трябва да се пренебрегва, а именно, че всички държави-членки на ЕС работят в условията на Общата селскостопанска политика, в чиято философия е залегнала идеята, че земята се ползва, за да предоставя блага на цялото общество и да пази околната среда.

 

На свой ред г-н Христо Цветанов, в ролята си на председател на Асоциацията на земеделските производители в България, сподели идеите си относно необходимостта от модернизиране на земеделските стопанства, в частта за земеделска техника; ситуацията на пазара на селскостопанска продукция; трудностите и проблемите на частните земеделски стопани и производители, онагледени с примери от практиката.

Гостите, подчертаха неколкократно необходимостта от активно сътрудничество и съвместни действия между държавата, бизнеса и науката. В тази връзка, зам.-министър Боянова изрази нуждата от добре обучени и квалифицирани кадри – специалисти в областта на аграрната икономика, каквито междувпрочем се подготвят в Стопанска академия „Д. А. Ценов”.

 

С редица въпроси, дейно участие в презентацията-дебат се включи и доц. д-р Герганов, който потвърди ангажираността на Свищовската Алма Матер в решаването на проблемите в аграрния сектор.

След приключване на официалната част, срещата продължи с неформални разговори между презентаторите и студентите и техните преподаватели.