Представяне на стажантска програма „Млад банкер” на ПроКредит Банк

На 13 ноември 2012 г. (вторник) от 13:30 часа в аудитория „Проф. Д. Бъров“ (ауд. 1.) на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, се проведе поредното планувано мероприятие от предвидените в програмата на Образователен и кариерен център (ОКЦ) за зимния семестър на учебната 2012/13 година. Същото, бе поредната стъпка в посока изпълнение на мисията на ОКЦ, а именно: да осъществява взаимодействие между Стопанска академия и бизнеса и да подпомага обучаващите се бъдещи икономисти в кариерното им ориентиране и развитие.

Гостуваща компания, този път бе ПроКредит Банк (България) АД. Презентаторите-специалисти в отдел „Човешки ресурси” – Цветомира Цветкова, Анна Тодорова и Нина Бояджиева, представиха пред многобройната публика, включваща академични преподаватели и студенти, възможностите за стаж и най-вече потенциала на стажантска програма „Млад банкер“ (Повече от кариера в банка!).
След като директорът на ОКЦ, гл. ас. д-р Николай Нинов, представи гостите и накратко осведоми участниците за новите инициативи подети от функционалното звено, думата получиха гостите от ПроКредит Банк.

 В презентацията си, те акцентираха на следните ключови моменти:

   - представиха ПроКредит Банк (България) АД и възможностите за стаж и развитие в нея;
   - запознаха публиката с културата и атмосферата на реалната работна среда в ПроКредит Банк;
   - очертаха потенциала за заемане на работни позиции пред завършилите висше икономическо образование;
   - презентираха замисъла, етапите по подбор и алгоритъма за кандидатстване по програма „Млад банкер“.


Точно и конкретно бе разяснено, че програма „Млад банкер“ на ПроКредит Банк предлага интензивно шестмесечно обучение по банково дело, финанси, икономическо развитие, околна среда, глобализация, математика и счетоводство, както и курсове като комуникация и аналитично мислене. Присъстващите научиха, че програмата включва: сериозна и интензивна теоретична подготовка, провеждана в гр. София, базирана на дискусии, казуси, ролеви игри и самоподготовка; ежемесечна практическа подготовка в клоновата мрежа на банката в цялата страна и т.н. На избраните кандидати, ПроКредит Банк предоставя възможност да получат месечна стипендия за периода на обучение. За стипендианти, които не са от гр. София, банката гарантира да подсигури безплатно настаняване в служебни квартири, а разходите за транспорт и настаняване по време на практиките в страната, отново да бъдат от нея. На всички участници бе оповестено, че завършили успешно шестмесечния курс на обучение стипендианти, в зависимост от показаните резултати, могат да получат предложение за работа в банката.

След приключването на медийната презентация, думата бе дадена на присъстващите в залата студенти (от всички курсове и специалности, факт който предизвика задоволство сред гостите от ПроКредит Банк), да отправят своите въпроси към презентиращите и да се включат в своеобразната дискусия по темата за стажантските програми.
Студентската активност беше на ниво и към гостуващият екип бяха отправени редица въпроси – от запитване за размера на стипендията по време на обучението в програма „Млад банкер”; през въпроси, свързани с технологията на участие в стажантската програма и отделните й етапи, до питания свързани с визията на банката по отношение на моментното състояние на трудовия пазар у нас и заетостта на дипломираните икономисти. След като получиха конкретни и задоволителни отговори, студентите получиха обещанието, че състоялата се среща няма да бъде последна за настоящата 2012-13 учебна година и в ранната пролет ги очаква нова такава.


От името на студентската аудитория и от името на Стопанска академия, гл. ас. д-р Н. Нинов благодари на презентиращия тим за отлично изпълнената задача, на публиката – за вниманието и за умело зададените въпроси. На финалът – бяха афиширани, предстоящите в близките седмици презентации и срещи-дискусии с представители на българския икономически елит, организирани от ОКЦ при СА „Д. А. Ценов” – Свищов, а екипа на ПроКредит Банк любезно прие да даде в персонални разговори, подробности и детайли на любознателните студенти.