Представители на СА „Д. А. Ценов” се включиха в инициатива по повод Световната седмица по предприемачество '2012, проведена в ДТГ ”Д. Хадживасилев” – Свищов

На 15 ноември 2012 год., гл. ас. д-р Николай Нинов – директор на „Образователен и кариерен център” в СА „Д. А. Ценов” – Свищов участва в журито на провелият се в аулата на Държавната търговска гимназия ”Д. Хадживасилев” – Свищов (ДТГ), Иновационен лагер. Той бе част от инициативата, с която се отбеляза Световната седмица по предприемачество в България. Домакин на Седмицата за нашата страна бе „Джуниър Ачийвмънт”, а патрон за първи път бе президентът на Република България – г-н Росен Плевнелиев.

Целта на Иновационният лагер бе да се вдъхновят младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл, а също така и да се насърчи предприемаческия дух в тях, посредством провокиране на вниманието им върху глобалното и мащабно мислене и превръщането на идеите им в реалност.
В журито освен директора на ОКЦ – гл. ас. д-р Н. Нинов, участваха още представители на публичните институции и бизнеса. Всички заедно в партньорство с Организатора на Иновационния лагер в ДТГ – „Оперативен екип за обучение и възпитание в предприемачество към Център за кариерно ориентиране и предприемачество”, имаха нелеката задача по оценяване и излъчване на най-успешния иновативен проект и съответно креативен екип, който го е създал.

В процеса на съревнованието,  участниците (21 на брой, разделени в 7 отбора от по 3 души, сформирани на случаен принцип) получиха казус с бизнес задание, за което трябваше да предложат иновативно решение, като развият бизнес план и направят публична презентация.
С ценни съвети, в помощ на младите икономисти, се включиха настоящите възпитаници на Стопанска академия – Надежда Кръстева (спец. „Финанси”) и Живка Петрова (спец. „Застраховане и социално дело”). Те умело напътстваха екипите при изработването на иновационния продукт и маркетинговата стратегия за реализиране му, с което за пореден път демонстрираха перфектна подготовка и находчивост при прилагане на наученото, оставяйки за пореден път в домакините на проявата, отлично впечатление за настоящите възпитаници на Висшето училище.

След изключително оспорвана борба и великолепно представяне на екипите, журито, което бе изключително затруднено в избора си именно поради споменатите причини, присъди първото място на отбор „History Team”, който представи идея за предлагане на туристическа услуга базирана на атракцион, предлагащ  докосване до миналото, чрез влизане в роля за непосредствено участие в него , под надслов „Усети духа на „Нове””. Отборът имаше добре разработена маркетингова стратегия и анализ на услугата, в същото време демонстрира много добри презентационни умения и отговори интелигентно и компетентно на всички въпроси на журито. Второто място бе за отбор „ДоЙоКри”, който представи идея за създаване на завод за конструиране на екологичен автомобил „Еко кар” на територията на община Видин. Отборът детайлно разясни потенциалните ефекти от въвеждането своя продукт – разкриване на нови работни места, чрез изпълняване целите на новата енергийна политика на Европа за намаляване на негативните ефекти върху околната среда. На трето място се класира отбор „Entertainment team”, който представи идея за „Театър в киното” – услуга с редица предложения за клиентите, с възможност за включване на зрителя в действието, 4-D измерение, както и разкриване на нови работни места.

С включването си в Иновационият лагер, СА „Д. А. Ценов” – Свищов, демонстрира за пореден път отговорно поведение и заслужено внимание, което има към средните икономически училища у нас, и в частност към Държавната търговска гимназия ”Д. Хадживасилев” в град Свищов, която не без основание приема за свой стратегически партньор.