Представител на СА „Д. А. Ценов” – Свищов откри научно-практически форум в Търговската гимназия в гр. Бургас

 На 26.04.2012 година (четвъртък), Търговската гимназия в град Бургас с която Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов има сключен меморандум за сътрудничество по линия на „Образователен и кариерен център” (ОКЦ), отпразнува 107 години от своето създаване.

По този повод в Търговската гимназия се проведе научно-практически форум на тема „Европейски перспективи пред професионалното образование по икономика – реалност и предизвикателства”. Тематични направления на научната проява бяха следните:
(1)  Съвременни аспекти при преподаване на теорията на икономическите дисциплини;
(2)  Практически проблеми при преподаване на икономическите дисциплини и
(3) Синхронизиране на преподавания материал с изискванията на европейските нормативни документи.

СА „Д. А. Ценов” – Свищов, бе представена от заместник–председателя на Общото събрание на висшето училище – доц. д-р Андрей Захариев, на когото се падна честа да открие научно-практическия форум. Това той стори с поднасяне на поздравителен адрес от името на Ректора на Стопанска академия – почетен професор Величко Адамов и презентиране на пленарен доклад на тема „Европейското пространство и икономическото образование – от наемни работници към предприемачи”. В своя доклад, доц. Захариев засегна редица въпроси, между които – иновациите в съвременното обучение, проекциите за развитие на професионалното образование в икономиката, както и новата философия на икономическото образование.

Доц. Захариев подчерта и уникалността на град Бургас с думите: „Вземете един град с даденостите на Бургас и един кмет, като г-н Димитър Николов – възпитаник на СА „Д. А. Ценов” и ще получите най-доброто място за живеене в България”. Паралелно бе връчено и дарение от академичната общност на СА „Д. А. Ценов” от 20 единици научна периодика за обогатяване на библиотечния фонд на Търговска гимназия – Бургас.

Представените от участниците в различните тематични направления доклади, с които научно-практическия форум продължи, бяха на изключително високо ниво и очертаха вижданията на авторите им за бъдещето на професионалното образование по икономика.

Научната изява беше осъществена по Проект BG051PO001-4.2.05 „Да направим училището привлекателно за младите хора” – проект осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.