Председателят на Съюза на икономистите в България отбеляза 80-годишния си юбилей в Стопанска академия

Председателят на УС на Съюза на икономистите в България – проф. д-р Делчо Порязов, избра да отбележи своя 80-годишен юбилей в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. На тържественото честване, състояло се на 16 ноември т.г., проф. Порязов обясни своя избор с факта, че счита Свищовската Алма Матер за свой „роден дом, втори бащин дом”. Той започва обучението си в свищовското висше училище през 1952 г. – годината, в която е създадена първата българска финансова катедра - катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия. Завършва образованието си през 1957 г. с пълно отличие и „Златна значка” за първенец на випуска. След конкурс същата година е избран за асистент по политическа икономия. На Христовата 33-годишна възраст, през 1965 г. е избран за доцент, а през 1971 г. за професор. В периода 1968-1974 г. е ръководител на катедра „Финанси и кредит”, декан на финансовия факултет (1966-1969 г.), зам.-ректор от февруари 1969 г. до ноември 1972 г. и ректор на СА „Д. А. Ценов” от октомври 1972 г. до януари 1973 г. Проф. д-р Делчо Порязов специализира финанси в Сорбоната – Париж и във Финансовата академия в Москва, носител е на почетното звание „Заслужил деятел на науката”.  През 80-те години е заместник-министър на финансите. Носител е на орден „Стара планина” – първа степен за големи заслуги към България в областта на висшето образование и науката, както и финансовата теория и практика.
Тържественото честване на 80-годишния юбилей на проф. Порязов откри ректорът на Стопанска академия - проф. д-р Величко Адамов. „Днес ние сме тук, за да уважим една забележителна годишнина на един изтъкнат представител на нашата академична общност, на един човек, който години наред е работил за каузата на Стопанска академия, човек, който и през най-трудните години, в които е живял, винаги е защитавал нейния авторитет и нейното име” – каза проф. д-р В. Адамов.

Доц. Захариев представи  кратък очерк за живота и дейността на проф. д-р Делчо Порязов. Изразявайки признателността и уважението на академичната общност в Свищов към юбиляра, доц. Захариев припомни, че като ректор на Стопанска академия проф. Порязов разширява значително аудиторния фонд, удвоява броя на обучаваните студенти, стартира интензивна инвестиционна програма за развитие на студентското градче. „Следовник на Дарителя и патрон на Свищовската Алма Матер, проф. Порязов осигурява крупна сума за изграждане и обзавеждане на специализирания кабинет по финансово и банково дело в Стопанска академия, открит на 8 ноември 2002 г.” – каза още доц. Захариев. Той подчерта, че проф. Порязов е автор с неизчерпаем творчески заряд, лидер на национални и международни творчески колективи, заместник главен редактор и автор на финансова и кредитна енциклопедия.

Проф. д-р Снежана Найденова представи новоизлязлата книга на проф. Порязов „Икономика и общество” – юбилейно издание по случай 80-годишнината му. Тя съставена в две части и показва както научноизследователската, така и обществената дейност на автора. 


В обръщението си към присъстващите проф. д-р Делчо Порязов заяви, че в живота на всеки човек идва момент, в който трябва да си даде отговор на въпроса дали действително е живял достойно и оставя достойни наследници. „В целия си живот аз съм работил в името на народа... Аз работих и за твърде скъпата ми, която никой не може да изтръгне от сърцето ми, нашата мила Алма Матер, работих с достойни съратници и имах достойни възпитаници” – каза проф. Порязов и благодари на хората, с които съвместно е работил за издигане авторитета на свищовското висше училище. Проф. Порязов изрази благодарност и към настоящото ръководство на Стопанска академия за засвидетелстваното уважение чрез тържественото честване на 80-годишния му юбилей.