Повишен интерес на студентите към дните на кариерата в Стопанска академия

В петото издание на „Национални дни на кариерата” в Свищов участваха 26 фирми и институции, представящи сектори като банкиране, застраховане, производство, търговия, услуги, аграрен сектор, публична администрация, съответстващи на портфолиото от развиваните в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бакалавърски, магистърски и докторски програми. Според доц.д-р Красимир Шишманов - ръководител Научна секция в „Образователен и кариерен център” при СА, тази година броя на участващите работодатели се запазва като миналогодишния, но посещаемостта от страна на студентите се е увеличила с повече от 50%. 
От името на академичното ръководство, участниците в кариерния форум приветства зам.-ректорът на Стопанска академия – доц. д-р Теодора Димитрова. По думите й, националните дни на кариерата в Свищов е „форум, в който взимат участие водещи работодатели, които добре познават Стопанска академия и я припознават като утвърдена ковачница на кадри за икономиката, администрацията и управлението”. Доц. Димитрова определи Свищов като „столица на икономическото образование в България” т.к. след „административната столица София, след античната столица Пловдив и след морската столица Варна”, Стопанска академия се нарежда на четвърто място по интерес на работодателите, регистрирани за участие в кариерния форум.
 

Приветствие към участниците във форума отправиха още зам.кметът на Община Свищов – Емил Димитров, управителят на основния организатор на форума JobTiger – Светлозар Петров, председателят на регионалния съвет на КТ „Подкрепа” – Иван Иванов, директорът на кариерния център при Стопанска академия – гл.ас. Николай Нинов и Христина Тошкова – представител на генералния спонсор на форума Нестле България.
Щандовете на представените фирми и институции посетиха над 1500 студенти, които по думите на работодатели се интересуват не само от стажантски програми и работни места, но и от конкретни изисквания към избраните от тях позиции. „Студентите вече са много по-информирани и по-подготвени, когато посещават щандовете ни” – коментираха представители на фирми, участващи за пореден път в кариерния форум в Свищов. По думите им, дори има случаи, в които студенти отиват на щанда с подготвени автобиографии и с конкретни въпроси за дадена стажантска програма или работно място.
С цел да се окаже максимална помощ на студентите за да се ориентират при своя избор, в деня преди форума в Стопанска академия и тази година се проведе уърк-шоп.



Предварителната специализирана „работилница” даде възможност на студентите да се запознаят с детайли, свързани с подготовката на автобиография и мотивационно писмо, както и да получат ценни съвети за поведението си по време на интервю за работа. Освен това по време на уърк-шопа беше представена и кратка информация за фирмите, които ще участват в „Национални дни на кариерата” в Свищов. В деня на самия форум част от участващите фирми освен с информационни щандове се представиха и чрез мултимедийни презентации и провеждане на тренинги.
Чрез реализирания кариерен форум, студентите в Стопанска академия имаха за пореден път възможност да се срещнат „очи в очи” с ръководители и представители на реалния бизнес. Радващ факт е и това, че мениджъри и представители на 6 от участващите фирми са бивши възпитаници на Стопанска академия, част, от които са започнали своята професионална реализация именно посещавайки дните на кариерата в Свищов.