Посещения в реална работна среда организира за свищовски студенти катедра „Икономика и управление на туризма”


В рамките на една седмица катедра „Икономика и управление на туризма” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проведе редица посещения на студенти в реална работна среда. По дисциплината „Въведение в туризма”, гл. ас. д-р Любомира Тодорова и студенти от втори курс на специалностите „Икономика на туризма”, „Индустриален бизнес и предприемачество”, „Икономика на търговията”, „Финанси” и „Застраховане и социално дело” посетиха къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов. Там се проведе среща с екскурзовода Рени Илиева, която изнесе беседа за живота и битието на писателя. 



Посещение в реална работна среда проведоха и студенти от трети курс на специалност „Икономика на туризма”. Заедно със своя преподавател гл. ас. д-р Любка Илиева, те се срещнаха с представители на бизнеса в гр. Свищов, за да се запознаят със спецификата в дейността на туроператора и туристическия агент, технологията за създаване на организирано туристическо пътуване, посредничеството при продажба на туристически продукти и продукти на превозвачите. Студентите посетиха офиса на туроператора „Посока Ком”, а управителят Владислав Крумов сподели опита си в организирането на туристически пътувания, продажбата на туристически пакети и посредничеството при резервиране на хотелиерски продукти. В отговор на поставени от студентите въпроси той поясни какви са изискванията към дейността на туроператора и демонстрира работа с резервационните системи на туроператорите. В рамките на посещението в реална работна среда, студентите се срещнаха и с управителя на туроператора „Дирон” – Красимир Георгиев. Той представи пред студентите дейностите на туроператора и на туристическия агент, като демонстрира резервация за пътуване до избрана от студентите дестинация в реално време, чрез резервационната система на агенцията. Красимир Георгиев насочи вниманието на гостите към посредническите услуги на туристическия агент и отговори на конкретни въпроси, свързани с тях.



Студенти от специалностите „Икономика на туризма”, „Маркетинг”, „Индустриален бизнес и предприемачество”, „Стопански и финансов контрол”, заедно с гл. ас. д-р Павлин Павлов, бяха на посещение в хотел „Нове”. По време на оживената дискусия с управителя Калин Борисов бяха обсъдени въпроси, свързани с туристическия бизнес, предприемаческата инициатива, хотелиерството и ресторантьорството. 
В рамките на посещение в отдел „Кадастър, техническо обслужване и контрол по строителството” при Община Свищов и в Агенция за недвижими имоти „Валенте”, студентите от IV курс на спец. „Икономика на туризма” имаха възможност да се запознаят с процедурите по разрешаване правото на строеж, узаконяване на имоти, технологията на сделки за покупко-продажба и ролята на посредника на пазара на недвижими имоти.



Посещенията в реална работна среда, които традиционно се организират от различните катедри в Стопанската академия, отново бяха оценени от студентите като изключително полезни за тяхното обучение.