Половин век чества Студентският театър при Стопанска академия в Свищов

Студентският театър при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” чества своя половинвековен юбилей. Тържественото честване събра в залата на Студентския дом на културата театрали от различни випуски, участвали през изминалите 50 години във формациите към Студентския театър – Драматична студия, студио „Комедия”, Експерименталното театрално студио, състав за пантомима, група за художествено слово.
Приветствие от името на академичното ръководство към бившите и настоящите театрали и към техните ръководители и режисьори, поднесе зам.-ректорът проф. д-р Георги Иванов.
Той изрази благодарност от името на академичната общност в Свищов към хората, успели със силата на словото, като участници в Студентския театър, да изпратят послания до своята публика и да възпитават усет към доброто, към любовта и към истината. С пожелания за здраве, непреходност и повече поводи за подобни срещи, проф. Иванов увери театралите от различните поколения, че сцената в СДК, на която са изнасяли десетки представления, винаги ще е отворена за тях. 
С „Добре дошли”, гостите приветства Маргарита Дончева – дългогодишен ръководител на СДК и основен организатор на тържественото честване. „Вашето присъствие тук, в тази зала, само по себе си доказва по най-категоричен начин мястото, което този театър е завоювал в сърцата и душите ни, и макар всеки един от нас да е работил и творил в свищовската театрална трупа по различно време, ни сближава по един особен, неповторим начин, сродявайки ни в едно голямо семейство, обединено около магията, наречена Мелпомена. Няма по-убедителен аргумент от тази среща за Вашите наследници, за тези млади хора, които тепърва поемат щафетата, оставена от Вас, за принадлежността и любовта Ви към свищовския студентски театър”, подчерта Маргарита Дончева. С кратка ретроспекция, тя проследи историята и постиженията на Студентския театър, което върна назад във времето присъстващите театрали и техните ръководители, за да съпреживеят отново радости и проблеми, спадове и възходи. 
50-годишната история на Студентския театър започва с „Пробният брак на Ани” – първото представление на Драматичната студия (както тогава се е наричал театърът), поставено от Иван Тодоров. Състояло се в салона на Първо българско читалище в Свищов, то жъне пълен успех и Иван Тодоров възкликва: „Студентският театър се роди!”. Следват години на развитие, сформиране на различни трупи и множество завоювани награди в България и чужбина. Първото получено отличие е Първа награда от Първия студентски театрален фестивал през 1971 г. В изнесения доклад бе акцентирано върху част от най-значимите отличия, получени при различни ръководители и режисьори.
На Шестия национален студентски театрален фестивал в Благоевград, през 1977 г., театърът се представя с постановката на Розин Чапанов „Електра, моя любов” и получава: Първа награда за драма и режисура на Р. Чапанов; Първа награда за художествено слово на Росица Чапанова; две Първи награди за актьорско майсторство на Боряна Петрова и Никола Конов; Голямата награда за общо представяне. През следващата година, съставът е награден с най-високото отличие на Четвъртия международен фестивал на експерименталните младежки театри в Унгария. През 1978 г. театърът участва в Национален фестивал на студентските театри и получава Първа награда за драма и режисура, а също и Награда за актьорско майсторство на Христо Койчев. Следва спектакълът „Албена” по Йовков, (драматизация и постановка на Р. Чапанов), който на Студентския театрален фестивал в Габрово през 1981 г. е отличен с Първа награда, както и със златни медали за актьорите Людмил Несторов и Альоша Пътов, а Ивелина Дончева завоюва златен медал като индивидуална рецитаторка. Година по-късно, на Националните празници на театралната самодейност в Благоевград, „Албена” получава наградата за най-добре осъществен театрален експеримент, като спектакълът е оценен изключително високо от плеяда професионални театроведи. Резултат от това е представянето на България именно от свищовския Студентски театър на Първата театрална балканиада през 1983 г. в Коринт (Гърция), откъдето трупата се завръща със златни отличия за актьорско майсторство на Борислав Борисов, Даниела Дочева и Альоша Пътов. 
От Шестия републикански фестивал на художествената самодейност в Разград (1981 г.), съставът за пантомима „Еон”, с художествен ръководител Валери Радков, печели сребърен медал с постановката „А утре?”, като пантомимистите Надя Йорданова и Георги Сотиров са отличени със златни медали. Студио „Комедия” пък печели златен медал с постановката „Юнаци с умни калпаци” на своя художествен ръководител Георги Кушвалиев. 
През 1986 г. Розин Чапанов поставя пиесата „Януари” от Й. Радичков – изключителен спектакъл, с който театърът печели много престижни отличия, първото от които на Фестивала на младежките авангардни театри в Казинцбарцика – Унгария. През 1987 г. трупата завоюва Втора награда на Националния студентски театрален фестивал в Русе с руската класическа пиеса „Дело” – постановка и режисура на Петър Личев. Златни медали за актьорско майсторство са присъдени на Людмил Несторов и Петър Колчев. В заключителния етап на Седмия републикански фестивал на художествената самодейност, през 1989 г., театърът се представя със спектакъла „Солунските съзаклятници” – постановка и режисура на Р. Чапанов и завоюва Първа награда за драма. 
През 1990 г. в Пазарджик се провежда Национален студентски театрален фестивал, на който театърът участва с „Януари” и получава голямата награда на фестивала, която се превръща във „входен билет” за участието на трупата в Международния студентски театрален фестивал в Лиеж (Белгия). През 1991 г., на Осмия международен театрален фестивал в Белгия, със спектакъла „Януари”, съставът се превръща в „явлението” на фестивала. Същата година трупата участва във Втория международен театрален фестивал в Казабланка – Мароко, а през 1994 г. отново гостува в Казабланка с възстановката на „Албена” по Й. Йовков.
През следващите години Представителният студентски театър, с главен художествен ръководител Розин Чапанов, както и Експерименталното театрално студио с ръководител Паскал Паскалев, работят усилено в едно по-раздвижено пространство, гравитирайки между класическата драматургия и собствени авторски спектакли. В първото издание на Националния фестивал на камерните театри в Свищов (през 1998 г.) моноспектакълът „Обиколният влак Москва – Петушки”, постановка на Р. Чапанов в изпълнение на Йото Йотов, получава Първа награда. 
От 2003 г. Студентският театър, с художествен ръководител Тоня Христова, насочва усилията си в едно по-раздвижено пространство, следвайки новите тенденции в съвременното театрално изкуство. Трупата се отличава с изключителна продуктивност, като всеки творчески сезон прави поне две нови постановки. В периода от 2005 до 2010 г. Студентският театър печели множество награди от национални и международни форуми: Първа награда за мъжка роля от Международния фестивал на любителските театри в Каварна`2006; Втора награда за женска роля от Шестия национален преглед на любителските кафе-театри в Свищов`2008; Първа награда за мъжка роля от Международния младежки театрален фестивал в Бургас; Трета награда за постановка и женска роля от Първи национален театрален фестивал на камерните театри в Нова Загора. Много силен е и сезон 2009/2010 г., като cред завоюваните отличия са: Първа награда за мъжка роля и Специалната награда на Кмета от Фестивала на камерните и кафе театри в Свищов; Първа награда за мъжка роля и Първа награда за женска роля от Младежки фестивал на хумора – Пазарджик; Първа награда за мъжка роля за младежи, Първа награда за женска роля за младежи, Награда за най-добра младежка пиеса от Младежки фестивал на изкуствата – Бургас; Втора награда за постановка и Трета награда за мъжка роля от Втория национален фестивал на камерните театри – Нова Загора; Първа награда за мъжка роля и Първа награда за женска роля от Международния младежки театрален фестивал – Горна Оряховица; Втора награда за драма в Шестите празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви”.
След множеството активни творчески сезони и получени признания, има петгодишен период, през който, по различни причини, е преустановена дейността на Студентския театър. 
Настоящият театрален състав се сформира през първия семестър на академичната 2017/2018 година, под ръководството на Добрин Тодоров – третокурсник от спец. „Счетоводство и контрол”. Първата постановка, с която се представят на сцена младите театрали, е „Лов на плъхове”, под онлайн режисурата на д-р изк. Сашо Петков. В спектакъла Добрин си партнира с Галина Лазарова – първокурсничка от същата специалност. С тази постановкa младият актьор и настоящ художествен ръководител на Студентския театър печели награди за главна мъжка роля в 16-ия национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов, и в 21-я Национален театрален фестивал с международно участие – гр. Каварна. През творчески сезон 2018/2019 г. съставът подготви нов спектакъл – „Какво да правим с виолончелото?”. Премиерата на спектакъла се състоя на пловдивска сцена, където Студентският театър бе поканен да участва в програма „България и Румъния – заедно и в театъра”, проведена в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата”. 
„Студентският театър ще продължава да съществува, независимо и въпреки всичко, защото той е доказал правото си на живот, извоювал го е с цената на всички изпитания, на които е бил подложен през годините, белязани преди всичко с многобройните успехи и постижения, с любовта на младите хора към магията, наречена „театър”, заяви Маргарита Дончева. Със своя доклад за историята на Студентския театър тя поясни, че свищовски студенти са имали театрални представления и преди 1968 година, през която, според архивите, е създадена трупата. Този факт става достояние благодарение на доц. д-р Милка Томева – дългогодишен преподавател в Стопанска академия, чиито спомени за студентството й в Свищов са свързани с активната театрална дейност на драмсъстава. Задълбоченото й проучване и издирвателни дейности я отвеждат до 1962 г., когато режисьор и художествен ръководител на драматичния състав, в продължение на четири години (до 1966 г.), е бил Тодор Кръстев. Той и съпругата му Севдалина Кръстева – възпитаничка на Стопанска академия, бяха сред официалните гости на честването.

От името на академичното ръководство, зам.-ректорът проф. д-р Георги Иванов връчи на всички ръководители на Студентския театър грамоти за принос в развитието на студентското театрално художествено творчество и популяризиране престижа на Стопанска академия, като средище за развиване на културни ценности. Грамоти бяха присъдени на ръководителите в хронологичен ред: Тодор Кръстев; доц. д-р Иван Тодоров; Росица Чапанова; Росен Неделчев; Слави Братухчев; Розин Чапанов; Георги Кушвалиев; Митко Мургин; Валери Радков; Петър Личев; Паскал Паскалев; Тоня Христова; Добрин Тодоров; д-р изк. Сашо Петков. Като най-дългогодишен ръководител на Студентския театър (над 20 г.) Розин Чапанов, при когото са завоювани най-престижните отличия, бе удостоен и с плакет на Стопанска академия.
Тържественото честване на юбилея завърши със спектакъла на настоящия състав на Студентския театър „Какво да правим с виолончелото?”. В ролите от пиеса на Матей Вишниек, с която румънският автор навежда на мисълта за протеста на личността към бюрокрацията и диктатурата, се превъплътиха четирима студенти от специалност „Счетоводство и контрол” – първокурсниците Ванеса Цветанова от гр. Враца и Петя Караиванова от гр. Кърджали, Галина Лазарова, 2 к. от гр. Монтана и Добрин Тодоров, 4 к. от гр. Смолян. Режисьор на спектакъла отново е роденият в Свищов д-р изк. Сашо Петков, който работи онлайн и безвъзмездно с младите театрали.