Петрозар Петков: Свищовската академия ме подготви напълно за изискванията на практиката и за кариерното ми израстване

По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия "Димитър А. Ценов" стартира рубриката "Успешните възпитаници". В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти. 

Днес наш гост е г-н Петрозар Петков, който е председател на Съвета на директорите на ЗД „Бул Инс“ АД – една от водещите български застрахователни компании в сферата на общото застраховане и член на Фондация „Проф. Д-р. Велеслав Гаврийски”. Г-н Петков е доайен сред презастрахователите у нас и прие да разговаря за връзката си с Академията в седмиците след отбелязването на нейния 85-годишен юбилей.

Здравейте, г-н Петков! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Благодаря за поканата за това интервю. Изключително съм щастлив, тъй като съм един от малкото останали кадри на Академията от моя випуск,  които все още работят. Роден съм в гр. Тетевен, живея в София почти 50 години, но се считам за тетевенец. Природата на родния ми град е неописуемо красива и аз ще остана до края на дните си свързан и влюбен в нея!

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
Почти през целия ми живот съм се занимавал със застраховане, презастраховане и външна търговия извън пределите на България. Професионалният ми път започва в ЗАД  „Булстрад“ АД, отдел „Презастраховане“, където получих възможността през 70-те и 90-те години да специализирам във Великобритания карго застраховане и морско застраховане. От началото на 90-те години до 2013 г. съм бил изпълнителен директор и председател на директорските съвети на четири застрахователни компании. От средата на 2013 г. съм председател на Съвета на директорите на ЗД „Бул Инс“ АД.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
Безспорно това са новите регулации и правила които се налагат на финансово-кредитната система през последното десетилетие от Европейския съюз, които се имплементират от местните регулатори и обличат в закони и правила, формиращи единния финансово-кредитен и застрахователен европейски пазар.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Качествата, които съм изградил през годините в себе си и които изповядвам са честност, безкористност и вяра в колегите и партньорите.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Голям почитател съм на театъра и на изобразителното изкуство! В свободното си време обичам да съм на море или на балкан. Хобитата, които все още упражнявам, са лов и риболов, а допреди няколко години карах и ски, но този спорт вече не го практикувам поради медицински причини.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанска академия?
В Стопанска академия започнах да уча през 1967 година. Завърших през 1971 година в специалността „Застрахователно дело“ с профил „Обществено осигуряване“.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Моят дядо, много ерудиран и интелигентен човек, ме посъветва да се запиша в Академията. За времето си Свищовската академия беше едиственото висше училище, което подготвяше специалисти, свързани със застраховането в България. Там бяха доайените на тези специалности, които нямаха право да преподават в София поради политически причини. Това бяха изключително ерудирани професори, завършили в Западна Европа, в началото на 20-ти век и ние виждахме в тяхно лице друга, истинска школа на знание, преподаване и поднасяне на учебния материал.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Никога няма да забравя общуването на нашите професори с нас. То продължаваше с часове по най-различни теми, имаше много приятелски, неформален характер и нерядко се пренасяше в близките клубове и ресторанти. От тях научихме много за живота, за обществото, за науката.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Много са, но си ги спомням и до днес в детайли! Все пак да посоча и отлича дисциплините „Теория на застраховането“, „Теория на рисковете“, „Застрахователна  математика“, „Презастраховане“. Това бяха коронните дисциплини, преподавани от проф. Иван Кацаров и проф. Велеслав Гаврийски. Това бяха учени от европейска величина, гиганти в обществените науки в родината ни, корифеи на застрахователните и осигурителните науки във Финансовия факултет в Свищов!

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Влиянието на Стопанска академия върху мен и моите състуденти беше уникално! Свищовската академия ни подготви напълно за изискванията на практиката и за кариерното ни израстване, подчертавайки че тези знания можеха да бъдат придобити само там през годините на социализма.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Хората, завършили Стопанската академия в Свищов, се ценяха много от цялата финансово-кредитна система в България. Това бяха специалисти с изключителна подготовка и много от тях впоследствие станаха министри, професори, ректори на редица учебни заведения. Отличаваха се, отличават се и до днес с компетентност, любознателност, екипност, организираност. Бързо се адаптират в различните колективи и са много трудолюбиви!

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
Да следват духа на Дарителя Димитър Ценов и на академизма на родната Алма Матер, да слушат внимателно наставленията на професорите и да се гордеят, че са свищовски възпитаници!