Патронен празник и 83 години от създаването си чества Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов


С тържествена церемония пред паметника на Дарителя, академичната общност чества патронен празник и 83 години от създаването на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. 8-ми ноември е паметен ден за Свищов още от 1936 г., когато в присъствието на представители на правителството и много граждани, Цар Борис III прочита в крайдунавския град Наредба-закон, която гласи: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”. В словото си при откриването, Царят отправя пожеланието създаденото с дарението на Димитър Ценов висше училище „да крепне и се развива, като разпраща по всички кътове на родината просветени и родолюбиви граждани, които да отдадат всички свои сили за благото на българския народ”. Цар Борис III споделя и своята убеденост, че „това ново висше училище, открито в най-значителния през миналото столетие търговски дунавски център на България, ще оправдае както заветното желание на Дарителя, тъй и надеждите на всички ни”. 



Днес, 83 години по-късно, 8-ми ноември е празник не само за академичната общност, но и за жителите на Свищов. Това е денят, в който преподаватели, служители, бивши и настоящи възпитаници на Стопанската академия изразяват своята огромна почит към Дарителя – Димитър Ценов, чието завещание е най-голямото индивидуално дарение за българското образование. Честването на патронния празник започна с изпълнение на духовия оркестър при Военно формирование 28880 – гр. Белене. Пред паметника на Димитър Ценов тържествено бяха посрещнати ректорът – доц. д-р Иван Марчевски, зам.-ректорите – проф. д-р Марияна Божинова, проф. д-р Георги Иванов и доц. д-р Тодор Кръстевич, председателят на Общото събрание – проф. д. н. Борислав Борисов, зам.-председателят на Общото събрание – проф. д-р Красимир Шишманов, деканите на четирите факултета, председателят на Студентски съвет – Росен Колев и отец Михаил Миронов (предстоятел на катедрален храм „Света Троица”), предвождани от знаменосците на Стопанска академия. Сред гостите на тържествената церемония бяха кметът на община Свищов – Генчо Генчев, зам.-кметовете Анелия Димитрова и Бедри Алиев, Любомира Петрова – секретар на Община Свищов, полк. Росен Арабаджиев – командир на 55 инженерен полк, гр. Белене. 



Слово за патронния празник произнесе доц. д-р Румен Ерусалимов – ръководител на катедра „Застраховане и социално дело”. Говорейки за житейския път на Димитър Ценов, той подчерта, че през целия си живот Дарителят е работил за икономическия просперитет на отечеството, никога не забравя превратностите на живота и винаги чувства като свой дълг подпомагането на нуждаещите се, на образованието, науката и културата. Димитър Ценов е основен дарител на БЧК, дарява на болници, сиропиталища и др. 
През 1912 г. Димитър Ценов завещава цялото си имущество за осъществяване на неговата съкровена мечта, която описва скромно в писмото си до кмета: „Аз имах една мечта – да направя нещо за родния си град, в който захванах своето търговско поприще, и за българина, комуто изглежда предстои още много културна борба, додето ще може да достигне своята справедлива, национална и човешка кауза”. 
В словото си доц. Ерусалимов припомни, че през 83-годишната си история Свищовското висше училище преминава през различни кризи и възходи, но подчерта, че е важно кризата да се превръща във възможност. „Убеден съм, че с общи усилия можем да се справим и с настоящата криза. Това ние го дължим на нашите предшественици. Дължим го на нашите студенти. Дължим го и на нашия Дарител, който ни завеща не само своето богатство, но и своята мечта – мечтата на един велик българин”, каза доц. Ерусалимов.



В знак на признателност и почит към Дарителя, венци и цветя пред паметника на Димитър Ценов бяха поднесени от името на ректора и академичното ръководство, студентската общност, Община Свищов. Присъстващите официални лица, гости, преподаватели, студенти  и служители участваха в литийно шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието премина през централния площад „Алеко”, градската градина, покрай Първо българско читалище и Професионална държавна търговска гимназия (в сградата на която през 1936 г. Цар Борис III обявява откриването на свищовското висше училище), до манастира „Св. Св. Петър и Павел”, където през 1932 г. е погребан Димитър Ценов. След отслужената панихида и заупокойна молитва, присъстващите поднесоха цветя на гроба на Дарителя.



В деня на честването на 83-тата годишнина на Стопанската академия, се навършиха 80 години от официалното откриване на сградата на Ректората. Строителството на емблематичната за Свищов сграда с колонада и десет сводести арки започва през 1938 г. Архитектурните планове са разработени от арх. Иван Васильов и Асен Михайловски. През м. април 1938 г. е проведен търг за отдаване на строежа, спечелен от Слави Гюдеров, а на 29 октомври, същата година, на официална церемония е положен основният камък. Триетажната сграда на Ректората, в която се намира аулата с 400 места и 14 амфитеатрални нива, е тържествено открита на 8 ноември 1939 г. През следващата година, първият ректор – проф. Димитър Бъров, дипломира в аулата първия випуск на Свищовското висше училище. За церемонията по дипломирането, художникът Александър Божинов прави впечатляващите стенописи на етажа с аулата, към които добавя и текста: „Свищов е най-търговския град от цяла България. Неговите жители са най-просветени и напредничави”.