Първото академично икономическо списание в България навърши 75 години


Списание „Народностопански архив” е научно икономическо издание, което излиза без прекъсване вече 75 години. То се отпечатва в академично издателство „Ценов” и се администрира и финансира от СА „Д. А. Ценов”. За тези 75 години в него са отпечатани 2622 статии на автори от над 20 държави и над 100 научни организации, висши училища и институции. Списанието излиза в 4 броя годишно в хартиен и електронен формат, на български и английски език (под името „Economic Archive), като се индексира в шест международни библиографски бази данни. Неговият електронен архив (https://www2.uni-svishtov.bg/NSArhiv/) поддържа пълнотекстов двуезичен свободен достъп до всички статии от 2013 год., а чрез ресурсите на Централно- и Източноевропейската онлайн библиотека (CEEOL) са достъпни всички статии от 2008 год. През последното десетилетие, в три издателски години, списанието е съфинансирано на база одобрени проекти на Редакционния съвет пред Фонд „Научни изследвания” по конкурсни процедури „Българска научна периодика”. 
Историческото решение за създаване на „Народностопански архив” е взето на 1 октомври 1945 г., когато на заседание на Академическия съвет на Висшето училище за стопански и социални науки „Д. А. Ценов” е одобрен доклад на проф. д-р Тодор Владигеров с предложение за издаване на тримесечно научно списание в обем от 40 коли годишно. С това решение за първи главен редактор на списанието е определен инициатора на предложението проф. Т. Владигеров, който по-късно е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките.
В летописната книга на висшето училище, водена от неговото създаване на 8 ноември 1936 год., решението на Академическия съвет е регистрирано под № 100. С пълно основание то се явява пионерно, защото води до създаването на първото в България академично икономическо списание. 



В редакционната статия са дадени мотивите за списване на изданието: „Институтът за стопански изследвания при Висшето училище за стопански и социални науки „Д. А. Ценов” – Свищов излиза с настоящето списание, за да даде своя принос в разискванията и решенията на онези проблеми в областта на стопанството, които днес вълнуват обществото, и които са от значение не само за практиката, но и за теорията. Те стават от ден на ден по-сложни, тъй като са тясно свързани със структурните промени в стопанството и обществото у нас и в чужбина. В решаването на тези проблеми, стопанската наука, по-специално политическата икономия, може да даде ценен принос …”.
Първата книга на списание „Народостопански архив” излиза през януари 1946 г. Тематиката и структурата на списанието е в пълно съответствие с декларираните цели и задачи. 
През целия период от създаването на списанието научните статии се резюмират на основни международни езици. Отначало се възприема резюметата да са на три езика – френски, руски и английски (1946–1947 г.), след което се преминава към два езика – първоначално на френски и руски (1948–1951 г.), а след това – на руски и немски (1952–1972 г.). През 1973 г. резюметата са на три езика – руски, английски и немски. От 1978 до 1997 г. те се публикуват на руски и на английски език, след което се преминава към резюмиране само на английски език.
Периодичността на списанието, от създаването му до днес, е 4 книжки годишно. Тази периодичност се спазва през целия период, с малки изключения – за V и VI годишнина (1950/51 и 1952/53) излизат 4 книжки за две години. Това поражда разминаване между броя на календарните години и годините на излизането от печат на четирите поредни книжки за съответната година. Ето защо през 2020 год., когато се навършват 75 години от решението за създаването на списанието, абонаментните години, отбелязани на корицата на списанието, са LXXIII.
При създаването на списанието то се отпечатва в тираж 1000 бройки, което се запазва до 1953 г. След това тиражът варира в границите между 1300 до 1800 бройки. В книжка първа на 1964 г. е обявен тираж от 1800 броя, след което се прекратява практиката да се обявява тиражът. С навлизането на електронните бази данни за достъп до библиотечна информация тиражът на списанието се ограничава до 100 бройки и се определя според редовните абонати и количествата за официалните институции и междубиблиотечен обмен.