Първо място завоюваха в международен научен форум студенти от Стопанска академия

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”  завоюваха първо място в Международна лятна икономическа школа в Украйна. Ежегодният научен форум се  организира от Донецки национален университет и тази година се проведе 16-ти пореден път. В международната проява участват студенти от десетки държави сред които са Германия, Англия, САЩ, Япония, Египет, Русия, Франция, Италия, Грузия, Армения, Латвия, Сърбия, Индонезия, а работните езици са руски, украински и английски.

Стопанска академия е традиционен участник в младежкия научен форум от самото начало. През годините възпитаници на свищовското висше училище са завоювали призови позиции, но сега за първи път печелят първо място. В тазгодишното, 16-то издание на международния форум, Стопанска академия бе представена от 5 студенти с ръководител асистент Йордан Нейков. Първото място в „надпреварата” между младите учени завоюваха Славка Василева и Никола Илиев - третокурсници от специалност „Финанси”.

 

 Техният екип заинтригува аудиторията с представения на английски език доклад на тема „Макроикономически индикатори и влияние на кризата върху тренда им”. В своята презентация, свищовските финансисти анализираха икономическите показатели на страните-участнички във форума и направиха сравнителен анализ на икономиките на отделните държави за последните години.

В състава на втория екип от Стопанска академия бяха  Даниела Трифонова, Даниела Живкова и Ергин Азис – също третокурсници, от спец. МИО (международни икономически отношения). Те представиха доклад на тема „Глобална икономическа криза”. В своята разработка  свищовските студенти коментираха не само глобалната икономическа криза, но представиха и свои виждания за евентуална енергийна криза поради изчерпване на енергийните ресурси на планетата.

 Петимата свищовски студенти участваха за първи път в Международната лятна икономическа школа, но по думите на ръководителя на групата - асистент Йордан Нейков, те са се отличили с „особено силното си представяне на форума, с което потвърждават високото ниво на обучение в Стопанска академия”. В подкрепа на думите му е и факта, че при повечето издания на научния форум победители са били млади учени от Украйна.

Свищовските студенти представиха много добре България  и в инициативата „Global village”, която се провежда в рамките на  Международната лятна икономическа школа. Идеята е участниците да покажат традиционни за страната си храни и напитки с цел опознаване на различните култури.

Щандът на студентите от Стопанска академия бе с най-богатата тематична украса. За декор на представените български сухи мезета и напитки, те използваха специално занесените за целта покривка с българска шевица, глинени съдове, бъклица и дървено буренце.

За участниците в Международната лятна икономическа школа бяха организирани и посещения на културни и исторически забележителности в Донецка област.

Освен със самочувствието на победители в научната проява и приятни впечатления, свищовските студенти се завърнаха от Украйна и с много нови лични приятели и познанства за бъдещи професионални контакти.