Първите украински магистри-финансисти положиха успешно изпитна сесия в Стопанска академия по проект за „двойна диплома”


Обучаваният в магистърска степен за „двойна диплома” по „Международен финансов мениджмънт” („International Financial Management”) първи випуск от украински студенти положи успешно всички изпити в Стопанска академия „Д. А. Ценов”. От 27 май до 2 юни 2018 г. се проведе интензивен цикъл от присъствени лекции в компютърно оборудваната научна лаборатория „Банка Пиреос”. Това бе и заключителния етап на втория семестър от обучението на пионерния випуск от проекта „двойна диплома”, който се осъществява между катедра „Финанси и кредит” при свищовското висше училище с ръководител проф. д-р Андрей Захариев и катедра „Финанси и банково дело” при Донецкия национален университет „Василий Стус” – гр. Виница, Украйна с ръководител доц. д-р ик. н. Олександра Лактионова. Украинската катедра-партньор е в структурата на Икономическия факултет с декан проф. д-р ик. н. Лариса Шаулская. Особено внимание и подкрепа за старта на проекта оказаха лично ректора на университета проф. д-р ю. н. Роман Гринюк и зам-ректора по международно сътрудничество проф. д-р ик. н. Татяна Орехова. В групата украински магистри бяха Лаура Асеева, Вадим Мисник, Вячеслав Демьохин, Серхий Василченко и Марк Лемешко, водени от преподавателката от партньорската катедра, доц. д-р Виктория Матвейчук.



В рамките на обучението в Свищов със студентите по програмата за „двойна диплома” по учебен план бяха проведени лекции и упражнения по дисциплините: „Управление на дълга” с преподаватели проф. д-р А. Захариев, доц. д-р В. Милинов и гл. ас. д-р П. Ангелов; „Капиталово бюджетиране” с преподаватели доц. д-р Ст. Проданов, гл. ас. д-р Цв. Павлов; „Финансово управление на човешките ресурси” с преподаватели доц. д-р А. Радулова и гл. ас. д-р М. Павлова; „Финансова аналитика” с преподаватели проф. д-р А. Захариев, доц. д-р С. Симеонов, доц. д-р А. Ангелов и доц. д-р А. Радулова; „Корпоративно бюджетно управление” с преподаватели доц. д-р Ст. Проданов, доц. д-р В. Милинов и ас. д-р Ж. Тодоров; „Магистърски семинар” с преподаватели проф. д-р А. Захариев, проф. д-р Р. Лилова и ас. д-р П. Василева. Всеки учебен курс бе осигурен с преведени на английски език авторски учебници на преподаватели от катедра „Финанси и кредит”, като всеки студент получи безплатен личен комплект от учебното осигуряване на хартиен и електронен носител.
През първата седмица в Свищов студентите проведоха среща със заместник-ректора по учебна дейност проф. д-р Марияна Божинова и директора на Центъра за международна дейност доц. Маруся Смокова, на която получиха академични сувенири и рекламни материали на СА „Д. А. Ценов”. Посещението в академичния музей особено впечатли украинските гости със силата на традициите и почитта към Дарителя – Димитър Апостолов Ценов.
Заедно с проф. Румяна Лилова и проф. Андрей Захариев гостите разгледаха библиотека „Акад. Никола Михов”, специализираните аудитории и лаборатории за обучение за студенти-финансисти (ауд. 15, ауд. 28 и ауд. 14), вкл. и изградения с дарение от проф. Делчо Порязов кабинет „Финансово и банково дело” (ауд. 24) с портретите на най-видните представители на Свищовската финансова школа. Чрез осигурената за учебния процес компютърно оборудваната научна лаборатория „Банка Пиреос” студентите получиха пълен достъп до електронните бази данни с научна периодика, където намериха ценни източници и изследвания в подкрепа на написването на техните дипломни работи. Със съдействие на Академичния компютърен център всички студенти получиха и достъп до ефирен Интернет (WiFi) чрез мрежата на Eduroam (World Wide Education Roaming for Research & Education).



На 2 юни украинските гости отдадоха почит в Деня на Ботев и поднесоха цветя пред паметника на Свободата до църквата „Св. Троица”, където се запознаха и бяха поздравени от кмета на Свищов, Генчо Генчев и от председателя на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов. По покана на кмета на града, украинската група посети и детско-юношески футболен турнир, провеждан в спортния комплекс на Академията, където дадоха своята подкрепа за украинския футболен отбор от гр. Кременчуг. Преходът към седмицата с изпитите включваше еднодневна културна програма в старопрестолния Велико Търново – хълма „Царевец”, църкви и музеи, както и неформална среща с преподавателите от финансовата катедра на свищовска земя.
Всички изпити на украинските студенти в периода 3-9 юни бяха организирани чрез многовариантни тестове на английски език от задачи и теоретични въпроси. По всяка учебна дисциплина имаше разработен и семестриален казус с цифров генератор на уникални финансови променливи за всеки обучаем студент. В резултат на сесията, всички украински магистри отчетоха позитивни резултати, а студентите Лаура Асеева и Серхий Василченко станаха и пълни отличници на випуска.
На финала на сесията, преди отпътуването за Украйна, гостите посетиха Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” – гр. Плевен и първия ден от 14-то издание на фестивала „Орел на Дунава”. В рамките на планирано заседание на катедра „Финанси и кредит” цялата украинска група, начело с доц. Матвейчук и гост-докторанта от Узбекистан гл. ас. Гулбахор Каримова, взеха участие в обсъждане на нови учебни планове и програми на финансовата катедра за преподаване на чужд език, вкл. и първата за Академията бакалавърска специалност на английски език „Finance, Banking and Insurance”.
Украинските партньори поставиха най-висока оценка на условията и средата на обучение в Свищов и поеха ангажимент да популяризират максимално сред своите колеги набирането на магистри за втория випуск по „International Financial Management”. В следващите месеци предстои третият, заключителен етап в обучението, свързан с написване и защита на дипломна работа, който ще се проведе в родния им университет. В академичния кампус в гр. Виница, е насрочена среща за 16 юни на завърналия се от изпитна сесия в Свищов випуск от петима магистри по проекта „двойна диплома” със завършващите бакалавърска степен студенти от специалностите на Донецкия национален университет „Василий Стус”. Целта на срещата е популяризиране на съвместната магистърска програма и на възможностите за кандидатстване и записване от есента за обучение в редовна форма в Свищов по този първи за СА „Д. А. Ценов” експортен продукт, водещ до придобиване на образователно-квалификационна степен.

ГАЛЕРИЯ: