Първите два факултета при Стопанска академия честваха 60-годишен юбилей

Тържествено съвместно заседание на факултетните съвети на факултет „Финанси” и факултет „Стопанска отчетност” постави началото на официалното честване на 60-годишнината на първите два факултета, формирани в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.


Сред гостите на тържественото честване бяха представители на академичните ръководства на университети-партньори на Свищовската Алма матер от Русия, Украйна, Молдова, Сърбия и Румъния, членове на академични ръководства и преподаватели от различни български висши учебни заведения, зам.-областният управител на Великотърновска област Стефан Стефанов, председателят на Съюза на счетоводителите в България и „Доктор Хонорис кауза” на Стопанска академия – проф. д-р ик.н. Иван Душанов, кметове – възпитаници на Свищовската Алма матер, ръководители на стопански, финансови, застрахователни и осигурителни институции.


Значимостта на първите два факултета, формирани през 1953г. в Стопанска академия, отбеляза в приветственото си слово ректорът проф. д-р Величко Адамов. Той подчерта приноса на поколения учени, които с „безспорен професионализъм, респектираща ерудиция и творчески размах” са защитавали каузите на финансовите и счетоводните науки, разпалвали са  сърцата на генерации студенти и са създали редица международни партньорства. Проф. Адамов отбеляза и заслугите на множеството  възпитаници на двата факултета към развитието на страната ни чрез заеманите от тях през годините  ръководни постове в публичния и корпоративния сектор. Поздравленията си по повод 60-годишнината на факултет „Финанси” и факултет „Стопанска отчетност” ректорът на Стопанска академия отправи към студенти, преподаватели, служители, възпитаници и всички други, които „се чувстват свързани” с първите два факултета на Свищовската Алма матер и „усещат този юбилей дълбоко със сърцето си”.  

Съвместното тържествено заседание откриха деканът на факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова и деканът на факултет „Стопанска отчетност” – проф. д-р Атанас Атанасов.

Припомняйки създаването на Финансово-статистическия факултет през 1953 г. с Указ на Президиума на Народното събрание, проф. Лилова заяви, че през изминалите години ръководството и преподавателския състав на факултета носят отговорност пред дарителя, пред основоположниците на различните икономически научни школи в България, водещи началото си от Свищов и пред бъдните поколения. Сред поводите за гордост тя подчерта, че факултета е водещ образователен и научен център в структурата на Стопанска академия и в университетския свят на България. „Днес, тук в тази зала присъстват представители на втората, третата и следващите генерации от финансовата, застрахователната и  социално-осигурителната школи начело с ректора на Стопанска академия проф. д-р Величко Адамов и зам.-ректорите проф. д-р Теодора Димитрова и проф. д-р Любен Кирев” – отбеляза проф. Лилова. По думите й, повод за гордост са и студентите, обучавани в различните специалности администрирани от факултет „Финанси”, които получават „конвертируеми дипломи с европейски дипломни приложения” в следствие на прилаганите „обучение чрез изследвания и изследвания чрез обучение”.

Представителите на двата факултета „със 60-годишна история и традиции в научно-изследователската и учебно-преподавателската работа” приветства и деканът на факултет „Стопанска отчетност” – проф. д-р Атанас Атанасов. По думите му, през изминалите 60 години факултет „Стопанска отчетност” се е обособил като „едно благодатно средище” на признатите в национален и в международен план Свищовски научни школи по счетоводство, статистика, контрол и анализ на стопанската дейност. „Именно затова този тържествен ден е изпълнен с чувство на отговорност – отговорност не само да съхраняваме, но и да развиваме и обогатяваме достиженията на нашите предшественици” – каза  проф. Атанасов. Наред с благодарностите, които отправи към академичното ръководство, той заяви, че този тържествен ден е изпълнен с вяра и надежда, че двата факултета-юбиляри имат бъдеще като основни структурни звена в Стопанска академия и че „двата факултета ще продължат все така ползотворно и всеотдайно да работят за просперитета на Свищовското висше училище”.


По повод 60-годишния юбилей, ректорът награди двата факултета с почетния плакет на Стопанска академия и връчи на деканите почетния медал на висшето училище с трикольорна лента.

Множество приветствия и поздравителни адреси поднесоха към юбилярите официалните гости на тържественото съвместно заседание, ръководители на сходни факултети и катедри от Икономически университет – Варна и УНСС, деканите на другите два факултета и ръководители на катедри при Стопанска академия.