Отличниците на Стопанска академия получиха признание на официална церемония по откриване на новата учебна година

Стопанска  академия „Димитър А. Ценов” посрещна своя 78-ми випуск. Новата учебна 2013/2014 година бе открита с официална церемония в аулата на свищовското висше училище от ректора проф. д-р Величко Адамов. Сред гостите на церемонията бяха негово високо благоговенство Славчо Иванов – протосингел на Великотърновската епархия, проф. дфн Валери Стефанов от катедра „Български език” в Софийски университет, кметът на община Свищов Станислав Благов, народни представители, директори на институции.


В приветственото си слово, ректорът на Стопанска академия поздрави първокурсниците за направения от тях избор да се обучават в едно от първите икономически училища в България, дало на страната ни над 130 000 възпитаници за изминалите почти 77 години.

Проф. Адамов подчерта, че пристъпвайки „свищовския храм на знанието”, студентите имат уникалния шанс да се обучават в едно училище „със собствени стандарти за високо качество и много богати академични традиции”. Поздравления към първокурсниците и цялата академична общност отправиха и  официалните гости на тържествената церемония.


По традиция, на академичното тържество за официалното откриване на новата учебна година бяха наградени отличниците на випуска от ОКС (образователно – квалификационна степен) „бакалавър”. Наградата на Общински съвет – Свищов, кметът Станислав Благов връчи на двама възпитаници на Стопанска академия с еднакъв успех – Стефани Станчева, спец. „Финанси” и Мария Николова, спец. „Счетоводство и контрол”, постигнали среден успех от следването „отличен” 5.95 и от държавен изпит 6.00 в ОКС „бакалавър”.


Наградата на Ректора и академичното ръководство – почетен знак „Отличник на Стопанска академия”, грамота и парична награда проф. Адамов връчи на Вахан Бохосян от спец. „Финанси” за постигнат среден успех от следването 5.93 и успех от държавен изпит 6.00. Ректорът връчи и наградата, присъдена от Фондация „Ценов” при Стопанска академия на Нергис Бейзад от спец. „Международни икономически отношения” със среден успех „отличен” 5.91 и успех от държавен изпит 6.00 в ОКС „бакалавър”.

По повод официалното откриване на новата учебна година, академичната общност в Свищов получи приветствия чрез поздравителни адреси от министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на образованието и науката – проф. д-р Анелия Клисарова, министърът на културата – Петър Стоянович, министърът на младежта и спорта – проф. дфн Мариана Георгиева, евродепутатът Моника Панайотова, председателят на Националното представителство на студентските съвети – д-р Ангел Георгиев, от сродни университети, ръководители на различи финансови институции, организации, фирми и ведомства. Поздравителен адрес от група депутати в 42-то народно събрание прочете по време на официалното откриване на новата учебна година Милка Христова – член на Комисията по здравеопазване.

Протосингелът на Великотърновската епархия Славчо Иванов направи обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск на свищовската Алма матер и цялата академична общност.


След церемонията гостите посетиха академичния музей, където се запознаха с историята на свищовското висше училище. В знак на почит и уважение към делото на Дарителя,  ректорът проф. д-р Величко Адамов и гостите поднесоха цветя пред  паметника на Димитър Ценов.