Отличници на Стопанска академия получиха награди и стипендии на тържествена церемония по повод 8 декември


Празникът на българските студенти – 8 декември, бе честван в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с тържествена церемония, но която по традиция се отличават изявени студенти и отличници. Сред гостите на тържеството бяха Генчо Генчев – кмет на община Свищов, Валери Найденов – журналист, основател на вестник „24 часа” и главен редактор на редица вестници и списания, Иван Иванов – член на УС на „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, Николай Чернев – собственик на „Мусала Иншурънс Брокер”, Емил Ангелов – главен изпълнителен директор на „Банка Пиреос България” АД, зам.-председател на Съвета на Директорите и зам.-председател на Изпълнителния комитет.



С обръщение към студентите и приветствие към академичната общност, тържествената церемония откри ректорът доц. д-р Иван Марчевски. Той припомни кога и как е започнало честването на празника на българските студенти и подчерта, че в Стопанска академия той се отбелязва още от създаването на висшето училище в Свищов. Наред с благопожеланията за здраве, успехи и весел празник, ректорът пожела на студентите да си създават незабравими спомени и ценни приятелства от студентските скамейки, които да пазят през целия си живот. Използвайки като цитат куплет на студентския химн Gaudeamus igitur, който гласи „Общността ни да живей, учените също! Правдата се извисява, братството ни силно става, страната ни – могъща”, доц. Марчевски апелира към студентите да бъдат горди, от това, че са част от над 140-хилядното семейство от възпитаници на Стопанска академия и следвайки своите смелите мечти, да правят страната ни могъща.

 

Поздравления към свищовските студенти отправиха председателят на Студентски съвет – Васил Филев, кметът на Свищов, Валери Найденов и присъстващите ръководители на финансови институции. За празника на студентите, кметът Генчо Генчев връчи символичния ключ на град Свищов на председателя на Студентски съвет, като изрази увереност в отговорността на младите хора, а Васил Филев благодари за гласуваното им доверие.
По традиция, на честването на Студентския празник бяха обявени ежегодните студентски награди и стипендии за отличен успех, активна студентска и обществена дейност. Връчени бяха и стипендии, учредени от финансови и застрахователни институции за свищовски студенти-отличници.
Наградата в категория „Обществено изявена личност”, ректорът връчи на Антоанета Кулаксъзова – МП „Финансов мениджмънт”. През годините на обучение в ОКС „бакалавър” в Стопанска академия, Антоанета има множество участия и награди от национални и международни конференции и състезания. Наградата на Студентски съвет за изявен спортист бе присъдена на отбор „Футзал”.
Ежегодната награда на Общински съвет – Свищов, учредена на името на Григор Начович (пръв министър на финансите след Освобождението) за студент от Стопанска академия, завършил с отличие 3 курс, спец. „Финанси” или спец. „Стопански и финансов контрол”, тази година бе присъдена на две четвъртокурснички от спец. „Финанси”. Председателят на Общинския съвет – д-р Кристиян Кирилов, връчи наградите на Станислава Стоянова и Рая Драгоева – и двете със успех Отличен 6.00.
Тазгодишните отличници на факултет „Мениджмънт и маркетинг” са също две дами от 4 курс, постигнали среден успех Отличен 6.00 – Яница Димитрова от спец. „Бизнес информатика” и Милена Георгиева от спец. „Международни икономически отношения”. Награди за отличен успех от факултет „Производствен и търговски бизнес” получиха Драгомир Танев – спец. „Икономика на туризма” и Аделина Владимирова – спец. „Индустриална бизнес икономика”. Отличниците на факултет „Стопанска отчетност” са Анджела Генова – спец. „Счетоводство и контрол” и Ирена Божанова – спец. „Стопански и финансов контрол”.

 
Стипендиите, учредени за изявени свищовски студенти за учебната 2017/2018 година, връчиха ръководителите на съответните финансови институции. Иван Иванов – член на УС на „Булстрад Виена Иншурънс Груп” обяви номинираните трима студенти по ежегодната стипендиантска програма на Булстрад. Еднократната стипендия на името на „Румен Янчев”, в размер на 2000 лв., за обучение на студент в редовна форма в магистърска програма по специалност „Застраховане”, получи Иванка Петрова. Присъдените две стипендии в категория „Булстрад – млад лидер”, в размер на 1000 лв. за обучение на студент в 3-ти и в 4-ти курс бяха съответно за Цветан Цаков от спец. „Маркетинг” и Яница Димитрова от спец. „Бизнес Информатика”.
Собственикът на „Мусала иншурънс брокер” – Николай Чернев, връчи предоставените от компанията две стипендии на студенти от 3 курс, спец. „Застраховане и социално дело”, редовно обучение – Полина Димитрова и Йонко Петков.

 

Пет стипендии от по 3000 лв. бяха присъдени на свищовски финансисти по конкурс на „Банка Пиреос България”, катедра „Финанси и кредит” и Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Стипендиите бяха връчени от Емил Ангелов – главен изпълнителен директор на „Банка Пиреос България” АД, и проф. д-р Андрей Захариев – председател на УС на Фондацията и ръководител на катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”. В категорията студенти, обучаващи се в спец. „Финанси” в ОКС „бакалавър” стипендианти са Нергин Фейзула – 4 курс, Анна Драшанска – 4 курс и Екатерина Ангелова – 3 курс. В категорията студенти, обучаващи се в спец. „Финанси”, МП „Финансов мениджмънт” в ОКС „магистър” стипендии получиха Беатрис Любенова и Антоанета Кулаксъзова.
Ръководителите на финансовите институции споделиха, че са очаровани от нивото на подготовка на участвалите в конкурсите за стипендианти свищовски студенти, и че са били сериозно затруднени при избора на победителите.
За ползотворно сътрудничество и активното подпомагане на академичния живот в Стопанска академия, ректорът доц. д-р Иван Марчевски връчи почетния знак на висшето училище на кмета на Общината – Генчо Генчев и на гостите Валери Найденов, Иван Иванов, Николай Чернев и Емил Ангелов.