Открита лекция, посветена на изучаването на чужди езици, организира катедра „Чуждоезиково обучение” при СА „Д. А. Ценов”

Открита лекция на тема: „Изучаването на чужди езици в XXI век – нови тенденции” организира катедра „Чуждоезиково обучение” към Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Лектор бе проф. д-р Даниела Стойчева – дългогодишен председател на Дружеството на преподавателите по немски език и бивш ръководител катедра „Методика на чуждоезиковото обучение” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Лекцията се проведе в електронна среда и в нея участваха преподаватели от катедра „Чуждоезиково обучение” към Свищовската академия, както и преподаватели от страната и чужбина.
В своето изложение проф. Стойчева засегна актуални въпроси, свързани с обучението по немски език като разработването и прилагането на съвременни методи, все по-широкото прилагане на информационните и комуникационни технологии в чуждоезиковото обучение, както и необходимостта от преподаватели, които са обучени да боравят с тези технологии, за да ги прилагат успешно както в средното, така и във висшето образование.

Своя опит от проведени преподавателски мобилности в чужбина и възникналите по време на тях езикови ситуации сподели ст. преп. д-р Петър Тодоров от катедрата-организатор. В хода на дискусиите бяха засегнати теми като съвременни тенденции при изучаването на чужди езици, проблеми на електронното и дистанционното обучение, породени от пандемията COVID-19, особености на конкретни езици като регионални акценти и диалекти, както и методики за справяне с езиковите проблеми.
В края на лекцията, участниците изразиха благодарност към проф. д-р Даниела Стойчева за представянето на темата и към организаторите на събитието – катедра „Чуждоезиково обучение” при СА „Д. А. Ценов”.